Donald Trump confirmă că-l va numi pe Dan Coats director al Comunității de Informații

Donald Trump confirmă că-l va numi pe Dan Coats director al Comunității de Informații

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a confirmat sâmbătă informațiile apărute recent în presa americană potrivit cărora îl va numi pe fostul senator Dan Coats, în vârstă de 73 de ani, fost ambasador în Germania, în postul strategic de director al Comunității de Informații, informează AFP și DPA.

Fostul senator de Indiana îl va înlocui pe James Clapper în funcția de director al Comunității de Informații și va gestiona activitatea a 17 agenții americane de informații.

"Sunt sigur că senatorul Dan Coats este alegerea bună. El va gestiona vigilența permanentă a administrației mele față de cei care caută să ne facă rău", a declarat Trump într-un comunicat în care a adăugat că Dan Coats, a cărui numire trebuie confirmată de Senatul SUA, "a demonstrat profunda experiență și pregătirea" pentru a desfășura o astfel de sarcină.

"Este o onoare să fiu propus director al Comunității de Informații (...) Este esențial pentru securitatea țării noastre să dispunem de o structură puternică și responsabilă", a comentat Coats. "Dacă voi fi confirmat (în funcție), mă voi asigura că toți cei care au de luat decizii în acest domeniu vor dispune de toate informațiile de care au nevoie pentru a proteja poporul american de amenințările cu care se confruntă națiunea noastră", a adăugat el, citat de EFE.

Coats a fost de două ori senator de Indiana (centrul SUA), între 1989-1999 și din nou între 2011 și până la retragerea sa din această lună. Totodată, Coats a fost ambasador al SUA în Germania în timpul mandatului președintelui republican George W. Bush, în 2001-2005. El va avea misiunea complexă de a-l reconcilia pe Trump cu comunitatea serviciilor de informații ca urmare a numeroaselor critici formulate de președintele ales la adresa agențiilor după ce serviciile de spionaj americane au ajuns la concluzia că Rusia s-a aflat în spatele atacurilor informatice din timpul campaniei electorale din 8 noiembrie 2016 din SUA.

Coats nu pare a fi un admirator al Rusiei, notează EFE, care amintește că acesta a făcut presiuni asupra administrației Barack Obama, pentru ca aceasta să ia măsuri împotriva Rusiei, după anexarea de către această țară a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, și ca urmare a sprijinului oferit de Kremlin rebelilor separatiști din Donețk și Lugansk, în estul Ucrainei. Din acest motiv, în 2014, Kremlinul i-a interzis lui Coats accesul pe perioadă nelimitată pe teritoriul Rusiei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”