Donald Trump, un președinte blocat de rezistența sistemului instituțional

Donald Trump, un președinte blocat de rezistența sistemului instituțional

Rezistența de care se lovește președintele american Donald Trump în implementarea măsurilor pe care le decide ilustrează neputința sa în fața unui sistem ai cărui exponenți se împotrivesc oricăror schimbări de natură să le diminueze puterea, context în care, într-un scenariu extrem, noul lider de la Casa Albă ar putea deveni chiar și un 'dictator periculos', asemeni lui Benito Mussolini, se estimează într-un editorial publicat luni de The Wall Street Journal (WSJ) și comentat de agenția EFE.

Editorialul, intitulat 'Până aici i-a fost lui Donald Mussolini', descrie rezistențele instituționale și conflictele ce au urmat hotărârilor lui Trump privind măsurile de limitare a imigrației, blocate de justiție, reforma sanitară, care s-a împiedicat în Congres, sau investigațiilor ce privesc legăturile dubioase ale apropiaților săi cu Rusia.

Cele două luni de președinție Trump au arătat că în SUA echilibrul puterilor, așa-numitele checks-and-balances, 'funcționează aproape excesiv', constată autorul editorialului. Cât despre mass-media, niciun președinte după Richard Nixon în ultimele zile dinaintea demisiei sale nu a avut o presă atât de potrivnică.

În editorial sunt evidențiate și opinii ale unor academicieni, care se tem că în aceste condiții SUA ar putea fi scena apariției unei dictaturi cum au fost cele ale lui Mussolini sau Hitler și că Trump ar putea deveni orice 'de la un fascist periculos până la un incompetent disperat'.

Deocamdată, lui Donald Trump îi lipsește un sprijin solid din partea propriului partid, în timp ce 'forțele de inerție ale sistemului politic se împotrivesc oricărei schimbări ce ar presupune o pierdere de putere'.

Prin urmare, 'cel mai probabil, ca un novice în politică, Trump ar putea să nu fie foarte puternic, ci foarte slab și ineficient', se arată în concluzia editorialului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...