Donald Tusk la Kiev, la 5 ani de la evenimentele din Maidan: Ucrainenii sunt o sursă de inspiraţie pentru Europa

Donald Tusk la Kiev, la 5 ani de la evenimentele din Maidan: Ucrainenii sunt o sursă de inspiraţie pentru Europa

Ucrainenii sunt o sursă de inspiraţie pentru Europa, susţine preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat în vizită oficială în Ucraina, cu ocazia comemorării victimelor evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti), în 2014, informează marţi agenţia de presă Unian.

"Ucrainenii sunt o sursă de inspiraţie pentru noi toţi. Când este necesar, (sunt) eroi. Când este necesar, (sunt) pragmatici cu picioarele bine înfipte în pământ", a notat Donald Tusk pe contul său de Twitter , după participarea, alături de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, la acţiuni pentru comemorarea celor "o sută de eroi cereşti" ai evenimentelor din Maidan.

Donald Tusk desfăşoară în perioada 18-20 februarie o vizită oficială în Ucraina.

Luni, în timpul întrevederii pe care a avut-o cu Poroşenko, Donald Tusk şi-a exprimat convingerea că cel mai bun mod de a demonstra respect pentru eroii ucişi este de a continua reformele şi dezvoltarea instituţiilor democratice.

Mai târziu în timpul zilei de marţi, Donald Tusk se va adresa membrilor Radei Supreme, parlamentul Ucrainei.

Ucrainenii comemorează evenimentele din Maidan Nezalejnosti, în cadrul celei de-a cincea aniversări a Revoluţiei Demnităţii, o pagină tragică şi importantă din istoria modernă a Ucrainei: la 18 februarie 2014, o demonstraţie paşnică organizată la Kiev, în Piaţa Independenţei, a escaladat în ciocniri cu vărsări de sânge, în timpul cărora au murit mulţi oameni.

Cinci ani mai târziu, o slujbă a avut loc pe Bulevardul "Eroilor Sutei Cereşti". Îngeri simbolici făcuţi din hârtie au fost montaţi pe crengile copacilor sub care fuseseră împuşcaţi oameni.

Mai multe zeci de persoane au adus marţi flori şi candele aprinse în Piaţa Independenţei din Kiev. Se aşteaptă ca şi mai multe flori să fie aduse miercuri, 20 februarie, ziua în care lunetişti au tras în activişti ai mişcării de contestare, pe strada Institutska.

Ales din primul tur de scrutin în urma revoltei proeuropene din Maidan Nezaliojnosti, care a dus în 2014 la fuga predecesorului său prorus Viktor Ianukovici în Rusia, Poroşenko nu are un mandat uşor: anexarea Crimeei de către Rusia, războiul cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, soldat deja cu peste 10.000 de morţi, o gravă criză economică şi măsuri de austeritate. Iar ucrainenii îşi critică liderii pentru modul în care sunt gestionate aceste crize.

Cu toate acestea, la sfârşitul lunii ianuarie Petro Poroşenko şi-a făcut publică intenţia de a candida pentru un nou mandat la alegerile prezidenţiale din 31 martie, promiţând să lanseze procesul de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană (UE) şi la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...