Dopaj: 27 de sportivi ruși au fost depistați pozitiv la meldonium (ministru)

Dopaj: 27 de sportivi ruși au fost depistați pozitiv la meldonium (ministru)

Un număr de 27 de sportivi ruși au fost până acum depistați pozitiv la meldonium, pe care Agenția Mondială Antidoping (AMA) l-a adăugat, pe 1 ianuarie, pe lista produselor interzise, a anunțat vineri ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, relatează AFP.

În Rusia, "până astăzi, 27 de persoane au fost depistate pozitiv la meldonium" și "în jur de 127 de persoane în toată lumea", a declarat Mutko pentru agenția R-Sport.

El a asigurat totuși că numărul cazurilor de dopaj detectate în fiecare an în Rusia nu este mai mare decât cel detectat în "toate celelalte țări", precizând că este vorba de "circa 200 de cazuri pe an".

Meldonium a apărut în prim-plan la începutul lui martie, când fostul lider mondial al tenisului feminin, Maria Șarapova, a dezvăluit că a fost depistată pozitiv la această substanță în timpul Openului Australiei 2016.

După anunțul făcut de Șarapova, AMA a indicat că de la începutul anului, 99 de sportivi au fost depistați pozitiv la meldonium.

Printre cei implicați sunt nume importante ale sportului din Rusia, ca Ekaterina Bobrova (patinaj artistic) și Iulia Efimova (natație).

Conceput în anii '70 în fosta URSS, meldonium este un medicament protector pentru celulele cardiace, vândut doar în țări din Europa de Est. Se presupune că el ameliorează rezistența la efort.

Rusia este suspendată provizoriu din toate competițiile internaționale de atletism din luna noiembrie, după publicarea unui raport al AMA denunțând "dopajul organizat" la scară mare în această țară.

Vitali Mutko a estimat totuși, pe 11 martie, că nu vede "niciun obstacol insurmontabil care ar putea împiedica închiderea acestui dosar în luna mai", reabilitând astfel Rusia în vederea Jocurilor Olimpice de la Rio din luna august.

AGERPRES/(autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguț, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...