
Dosar penal după ce oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc a fost prins cu acte false românești
Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc avea mai multe documente românești false, respectiv două permise de conducere, două cărți de identitate și un pașaport. Poliția Română a deschis un dosar penal.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că în urma schimbului de date și informații efectuat prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Poliției Române, autoritățile elene au transmis copii de pe șase documente de identitate aflate în posesia lui Plahotniuc. Cinci dintre acestea ar fi false, motiv pentru care Poliția Română a deschis un dosar penal.
„În urma verificărilor efectuate la nivelul structurilor MAI, au rezultat suspiciuni rezonabile cu privire la o posibilă faptă de contrafacere a unor documente oficiale – două cărți de identitate, două permise de conducere și un pașaport, constând în suprascrierea mecanică a acestora, în scopul denaturării identității titularului. Această intervenție asupra documentelor reprezintă o modificare neautorizată a elementelor de identificare, susceptibilă de a întruni elementele constitutive ale infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, sens în care la nivelul Direcției Investigații Criminale din cadrul Poliției Române a fost deschis un dosar penal”, potrivit MAI.
Doar un document era autentic, care a fost eliberat pe numele lui Vladimir Plahotniuc.
„Verificările efectuate la nivelul structurilor MAI au arătat că un singur document dintre cele șase este autentic și emis de statul român, respectiv un pașaport care a fost eliberat pe numele real al persoanei respective, anterior emiterii unei interdicții cu privire la aceasta”, mai arată sursa citată.
Documentele emise de autoritățile române
Vladimir Plahotniuc deținea 11 pașapoarte emise de diferite state, sub identități false precum Antohe Mihai, Al Shaheen Fereyduon sau Kirsanov Stanislav. Documentele au fost descoperite de autoritățile elene în urma perchezițiilor corporale și a celor efectuate în vila în care se ascundea oligarhul.
Conform reprezentanților Inspectoratului General al Poliției (IGP) din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc deținea pașapoarte, cărți de identitate și permise de conducere emise de diferite țări, fiecare cu identitate, fotografie și dată de naștere diferite.
Astfel, avea șase permise de conducere, dintre care două au fost eliberate de autoritățile române:
,, - Permis de conducere- România, eliberat la 7 mai 2025- ANTOHE Mihai
- Permis de conducere- România, eliberat la 10 februarie 2020- ANTOHE Mihai”.
Oligarhul deținea și patru cărți de identitate, dintre care două au fost eliberate de autoritățile române.
,,Carte de identitate (fotografie diferită)- România, eliberat la 19 martie 2024- ANTOHE Mihai
Carte de identitate (fotografie diferită)- România, eliberat la 19 martie 2024- ANTOHE Mihai”.
A avut și 11 pașapoarte în total, eliberate în perioada 2024–2018, două eliberate în România:
„Pașaport- România, eliberat la 9 septembrie 2020- PLAHOTNIUC Vladimir
Pașaport- România, eliberat la 25 februarie 2020- ANTOHE Mihai”.
Permis de conducere eliberat la 7 mai 2025
Profesorul Ștefăniță Radu din Iași scrie, pe Facebook, că Poliția Română ar fi eliberat, în lipsă, în mai 2025, un permis de conducere pe numele Antohe Mihai, care era de fapt Plahotniuc, iar în martie 2025 o carte de identitate, pe același nume.
„Pe 7 mai 2025, între cele două tururi de scrutin pentru alegerea președintelui României, Poliția Română a eliberat ÎN LIPSĂ permisul de conducere cetățeanului român ANTOHE MIHAI. Cu 1 an înainte, pe 19 martie 2024, autoritățile statului român eliberaseră o carte de identitate ÎN LIPSĂ pe același nume. Acesta era în fapt VLADIMIR PLAHOTNIUC, condamnat moldovean, unul dintre marii oligarhi de la Chișinău, bineînțeles cu legături la Moscova. Respectivul, dat în urmărire generală de Interpol și cautat de autoritățile moldovenești, este persoană publică, ușor recognoscibilă și finanțează mișcarea anti Maia Sandu din Republica Moldova. Un astfel de pas nu putea fi făcut fără sprijin politic și din interiorul sistemului de apărare românesc”, a scris profesorul Ștefăniță Radu, un blogger din Iași.
Sursa: adevarul.ro