Dosarul de corupție al primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, se întoarce la Tribunalul București

Dosarul de corupție al primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, se întoarce la Tribunalul București

Magistrații Curții de Apel București au admis, vineri, contestația formulată de Direcția Națională Anticorupție împotriva deciziei prin care Tribunalul Capitalei hotărâse să restituie procurorilor dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupție Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

"Admite contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție împotriva încheierii din data de 6 octombrie 2016 pronunțată de Tribunalul București — Secția I Penală (...). Desființează încheierea din data de 6 octombrie 2016 pronunțată de Tribunalul București — Secția I Penală și trimite cauza spre rejudecare la aceeași instanță — Tribunalul București", se arată în minuta hotărârii magistraților.

Decizia este definitivă.

Pe 6 octombrie, Tribunalul București a decis să trimită la DNA dosarul în care primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, este acuzată de corupție, judecătorii constatând neregularitatea actului de sesizare a instanței.

Decizia a fost luată după ce, pe 20 septembrie, tribunalul a declarat ca nule mai multe probe strânse de anchetatori în acest dosar, și anume declarațiile date de trei martori în fața ofițerilor de poliție judiciară, deoarece aceștia nu aveau delegare din partea procurorului de caz pentru a efectua acte de urmărire penală, precum și o declarație dată de denunțătorul Ionuț Pârvulescu. Tot atunci, judecătorii au stabilit că Olguței Vasilescu i s-a încălcat dreptul la apărare.

Pe 19 iulie, Lia Olguța Vasilescu a fost trimisă în judecată, fiind acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni) și spălare de bani (două infracțiuni).

În același dosar, au fost deferiți justiției Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită (două infracțiuni) și instigare la spălare de bani, și Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al unei asociații non-profit, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Lia Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări, inculpata folosindu-se, în schimbul obținerii acestor foloase, de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a PSD.

De asemenea, Olguța Vasilescu este acuzată că și-a folosit influența pentru a obține de la un alt om de afaceri materiale electorale în valoare de 44.241 euro conținând imaginea acesteia și sloganuri de campanie electorală.

Totodată, procurorii anticorupție spun că primarul Craiovei a pretins și primit în cursul anului 2014, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, pentru și printr-o asociație non-profit, de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu primăria, banii fiind primiți în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Pașaportul biologic al lui Halep, explicații ca nuca-n perete. Trei argumente copilărești, demontate pe loc de tribunal

2 VIDEO Ce vedeți în imagine este real!

3 Un pilot militar din Garda Națională a „defectat” la Ambasada SUA din Emirate! Le-a spus americanilor că nu vrea să lupte contra Ucrainei și s-a oferi…

4 Un nou gest cel puțin controversat al Ucrainei...

5 VIDEO În ce limbă or fi vorbit? / Un comandant ucrainean de tancuri a sunat la producătorul rus să se plângă de calitatea vehiculelor capturate