Dosarul polițiștilor rutieri: Buzunarele uniformei sunt mici; inculpații puneau banii personali în autospecială (motivare)

Dosarul polițiștilor rutieri: Buzunarele uniformei sunt mici; inculpații puneau banii personali în autospecială (motivare)

Unul dintre avocații polițiștilor rutieri din Piatra Neamț a arătat, în fața instanței care a judecat propunerea de arestare preventivă a acestora, că din imaginile prezentate de procurori nu se poate reține faptul că inculpații au luat bani cu titlu de mită, punctând că sumele care se văd sunt cele personale pentru "cumpărături și alimentația zilnică" din timpul programului, ele fiind depozitate în mașina de serviciu pentru că uniformele au buzunare mici, se arată în motivarea Curții de Apel Bacău.

Potrivit documentului, avocatul comisarului șef de poliție Viorel Andronic și al altor doi inculpați din dosar, agenți de poliție, a susținut că buzunarele de la ținuta de serviciu sunt mici, iar inculpații puneau banii personali în mașina de serviciu.

"De asemenea, nici faptul că din imagini rezultă că ofițerul și subofițerul numărau niște bani, nu poate fi reținut acest aspect, întrucât erau bani proprii pentru cumpărături personale, alimentația zilnică din timpul serviciului. (...) Arată că banii erau personali, se completa registrul cu acești bani personali la începerea serviciului, registru care nu se regăsește atașat la dosarul de urmărire penală. Apreciază că inculpații nu aveau nimic de ascuns, respectiv bani luați cu titlu de mită, ci pentru faptul că buzunarele de la ținuta de serviciu sunt mici pentru chei, telefon etc. inculpații puneau banii personali în mașină. Nu se poate reține că inculpații luau mită de la persoane necunoscute", a arătat avocatul, conform motivării.

În replică, reprezentantul Ministerului Public a explicat că niciunul dintre inculpați nu a relatat că a pus bani personali în torpedoul autospecialei.

"Face precizarea că din coroborarea probelor rezultă cu certitudine luarea sumelor de bani de la conducătorii auto în legătură cu atribuțiile de serviciu. Astfel, nu există niciun dubiu că sumele au reprezentat bani personali pentru că niciunul dintre inculpați nu au relatat că au pus bani personali în torpedoul autospecialei. Banii sunt înmânați de conducătorii auto direct lucrătorilor de poliție sau printre actele înmânate acestora pentru control, lăsate în portiera autospecialei sau în interiorul acesteia. Aceste sume de bani erau depozitate în torpedou și împărțite între membrii echipajului la sfârșitul serviciului, ori nu se poate presupune că aceștia își împărțeau banii personali sau că își cumpărau mâncare", se spune în document.

Comisarul șef Viorel Andronic, șeful Biroului Poliției Rutiere Piatra Neamț, și șase agenți din subordine au fost arestați preventiv pentru 30 de zile , joi, prin decizia Curții de Apel Bacău, pentru mai multe fapte de luare și dare de mită și fals intelectual, au declarat, la acel moment, surse oficiale.

Alți șapte agenți de la același birou, dar și de la cel de ordine publică au fost puși sub control judiciar.

Anchetatorii susțin că, în perioada 22 aprilie — 18 mai 2016, cei 14 polițiști au fost desemnați să efectueze activități de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză, pe parcursul cărora au luat mită de 115 ori.

Polițiștii au primit sume de bani cuprinse între 50 lei și 400 lei de la mai mulți conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, se arată într-un comunicat al DNA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale