Dosarul Ponta - Blair, clasat. Reacția fostului premier

Dosarul Ponta - Blair, clasat. Reacția fostului premier

Fostul premier Victor Ponta a anunțat clasarea dosarului în care era inculpat alături de fostul deputat Sebastian Ghiță, afirmând că este bucuros că „în România, după atâția ani, se poate face totuși puțină dreptate”.

Victor Ponta FOTO Arhivă

„După 6 ani de umilințe și minciuni s-a închis și Dosarul “Ponta - Blair”. Mă bucur că în România, după atâția ani, se poate face totuși puțină dreptate. Sigur că Portocală și șefii care l-au pus sunt bine merci; sigur că nimeni nu îmi da înapoi cei 6 ani ; nici nu își va cere scuze vreunul dintre cei care m-au înjurat pe această tema. Dar, ce nu te omoară te întărește„, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Fostul premier a mai explicat că această clasare „nu are nicio legătură cu prescripția; doar cu faptul că acuzațiile lui Portocală au fost pur și simplu aberante, un caz ”de școală” de dosar politic”.

Acuzații de falsificare a probelor

Dosarul ajunsese la fosta Secție Specială de Anchetare a Magistraților, care a fost desființată în primăvară și cu privire la care fostul premier acuza că PNL se luptă să o desfiinţeze, „ca să îi protejeze pe infractorii care au fabricat dosare adversarilor politici”.

„Dl Negulescu a fabricat probe false / a şantajat persoane cercetate în alte dosare şi i-a obligat să depună mărturii false / a folosit ilegal statutul de martor cu identitate protejată pentru cei şantajaţi de el / a influenţat direct decizii strict politice şi persoane publice din judeţul Prahova / a avut un comportament şi acţiuni de crimă organizată folosind statutul de procuror şi puterile legale specifice funcţiei / a cheltuit milioane de lei din bani publici pentru războaiele lui de interlop / şi mai sunt şi alţii care au procedat la fel! În SUA sau în orice ţara europeană democratică era de mult în penitenciar / în România până azi a fost protejat!”, a scris la acel moment Victor Ponta pe Facebook .

În 2020, fostul procuror Mircea Negulescu a fost trimis în judecată de Secţia Specială , fiind acuzat de mai multe infracţiuni, între care cercetare abuzivă şi represiune nedreaptă. Alături de Negulescu, a fost trimis în judecată şi fostul ofiţer de poliţie judiciară care l-ar fi ajutat pe acesta. Cei doi au fost reţinuţi, în vară, în legătură instrumentarea abuzivă a dosarului Tony Blair, în care era vizat şi Victor Ponta.

Dosarul Ponta-Blair. De ce era acuzat fostul premier

Dosarul Ghiţă-Ponta-Blair a fost deschis de procurorii DNA Ploieşti la data de 6 septembrie 2016. Fostul premier Victor Ponta a fost pus sub acuzare pentru „folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite” şi „complicitate la infracţiunea de spălare de bani”, iar Sebi Ghiţă pentru „spălare de bani”.

În dosar, DNA Ploieşti reclama faptul că Ghiţă ar fi finanţat cu 220.000 de euro vizita în România a fostului premier britanic Tony Blair, în 2012, cu scopul de a-i crea imagine şi capital politic lui Victor Ponta, pe atunci lider PSD, în contextul alegerilor europarlamentare şi generale din acel an.

Astfel, anchetatorii acuzau că s-ar fi eludat legislaţia finanţării campaniilor electorale, iar totul ar fi fost justificat legal sub forma unor contracte între oamenii lui Ghiţă şi un ONG apropiat de Ponta, care a organizat vizita lui Blair. În schimbul „foloaselor necuvenite”, Ponta l-ar fi lăsat pe Ghiţă să candideze din partea PSD într-un colegiu bun (Blejoi-Prahova).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...