Două importante organizații de lobby americano-evreiești au reacții opuse după anunțul lui Trump privind Ierusalimul

Două importante organizații de lobby evreiești din SUA au avut reacții opuse la decizia de miercuri a președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și de a începe procesul de transferare a ambasadei SUA de la Tel Aviv în Orașul Sfânt, transmite dpa.

Comitetul de Afaceri Publice Americano-Israeliene (AIPAC) a salutat decizia, numind-o "un pas important, istoric pentru care suntem recunoscători", în timp ce organizația J Street a calificat-o drept "un pas care nu ajută, fără beneficii tangibile, doar riscuri serioase".

AIPAC și J Street, care au amândouă birouri la Washington, au dat publicității declarații la scurt timp după ce Trump a anunțat decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

AIPAC, cel mai influent grup de lobby american pro-Israel , a lăudat "anunțul memorabil" al lui Trump, afirmând că a susținut întotdeauna recunoașterea Ierusalimului de către SUA drept capitala nedivizată a Israelului. "Este poziția noastră de lungă durată că #Ierusalimul nedivizat este capitala istorică, actuală și viitoare a Israelului. Relocarea ambasadei la #Ierusalim nu prejudiciază în niciun fel #procesul de pace israeliano-palestinian", se menționează în comunicatul AIPAC postat pe Twitter.

J Street, organizație creată în 2008, în sprijinul procesului de pace care să ducă la crearea a două state, Israel și Palestina, și care se descrie drept "casa politică pentru americanii pro-Israel și pro-pace care vor ca Israelul să fie sigur, democratic și casa națională a poporului evreu", a apreciat că anunțul lui Trump contrazice decenii de politică prezidențială bipartizană. "Nu ajută cu nimic și ar putea submina serios angajamentul declarat al administrației de a soluționa conflictul israeliano-palestinian, având potențialul de a amenința securitatea Israelului și de a aliena partenerii arabi regionali", scrie J Street în comunicatul său.

Chestiunea referitoare la dacă și când ambasada SUA va fi mutată devine discutabilă, deoarece recunoașterea suveranității israeliene în Ierusalim înaintea unui acord de pace negociat va avea același efect devastator ca și mutarea propriu-zisă a ambasadei, continuă J Street, care consideră că Ierusalimul ar trebui recunoscut internațional drept capitală a Israelului în contextul unei soluții agreate a două state care să stabilească și că Ierusalimul de Est devine capitala Palestinei.

"În absența unui acord final între părți cu privire la statutul orașului, recunoașterea completă a Ierusalimului drept capitală a Israelului este prematură și provoacă discordie", apreciază J Street, care insistă că doar o mică minoritate de evrei americani — circa 20% — susține mutarea unilaterală a ambasadei.

Pe de altă parte, potrivit EFE, Congresul Mondial Evreiesc (WJC) a calificat decizia lui Trump drept "un pas curajos". "Ierusalimul este capitala indiscutabilă a Israelului și capitala istorică a poporului evreu", a transmis într-un comunicat președintele organizației, Ronald Lauder. "Sperăm că această declarație să fie începutul unui nou proces politic și al unei mișcări în favoarea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu", a adăugat Lauder.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

3 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

4 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

5 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită