Două știri despre Ucraina...

Două știri despre Ucraina...

Contraofensiva ucraineană va fi foarte dificilă iar obținerea de câștiguri va dura mult timp și va fi „foarte, foarte sângeroasă", a avertizat șeful armatei americane, conform The Guardian.

Generalul Mark Milley a declarat la Clubul Național de Presă din Washington că contraofensiva „avansează constant, își croiește în mod deliberat drum prin câmpuri minate foarte dificile... 500 de metri pe zi, 1.000 de metri pe zi, 2.000 de metri pe zi, genul acesta de lucruri".

Reuters mai relatează că Ucraina a fost prudentă în a număra public câștigurile obținute în contraofensiva pe care a lansat-o luna trecută pentru a recupera teritoriul ocupat de Rusia. Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut săptămâna trecută că aceasta se desfășoară „mai încet decât se dorește”.

Milley a declarat că nu este surprins că progresul a fost mai lent decât ar fi putut prezice unele persoane și calculatoare.

„Războiul pe hârtie și războiul real sunt diferite. În războiul real, mor oameni reali. Oameni adevărați se află pe liniile de front și oameni adevărați se află în acele vehicule. Corpuri reale sunt sfâșiate de explozibili puternici”, a spus acesta.

Milley a adăugat:

„Ceea ce am spus a fost că aceasta va dura 6, 8, 10 săptămâni, va fi foarte dificil. Va dura foarte mult și va fi foarte, foarte sângeroasă. Și nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii în legătură cu toate acestea”.

Vizită a directorului CIA în Ucraina

Directorul CIA, William Burns, a călătorit recent în Ucraina și s-a întâlnit cu omologii din serviciile de informații și cu președintele Volodimir Zelenski, a confirmat vineri un oficial american pentru AFP, preluată de The Guardian.

Călătoria nu a fost raportată la momentul respectiv și are loc pe fondul contraofensivei ucrainene.

Agenția de presă relatează că, în timpul călătoriei sale, Burns a reafirmat „angajamentul SUA de a împărtăși informații pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești", a declarat oficialul american.

Potrivit Washington Post, prima publicație care a relatat despre această vizită, oficialii ucraineni au împărtășit planurile de a recupera teritoriul ocupat de Rusia și de a începe negocierile de încetare a focului până la sfârșitul anului.

Burns „a călătorit în Ucraina, așa cum a făcut-o în mod regulat de la începutul agresiunii Rusiei, de acum mai bine de un an”, a precizat oficialul american. Washington Post a relatat că vizita a avut loc în luna iunie.

Călătoria a avut loc înainte de rebeliunea de 24 de ore condusă de șeful Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit oficialului.

Revolta, considerată pe scară largă drept cea mai mare amenințare la adresa autorității Kremlinului din ultimele decenii, „nu a fost un subiect de discuție”, a adăugat oficialul.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat