Dr. Bălgrădean: Trei copii veniți miercuri seară la "Marie Curie" au gastroenterocolită

Medicul Mihaela Bălgrădean de la Spitalul "Marie Curie" a declarat, într-o conferință de presă, că la alți trei copii, care au ajuns în cursul serii de miercuri de la Pitești și Fetești, li s-a depistat în coprocultură verotoxina existentă în tulpinile de E-coli enterohemoragică, însă aceștia nu pun problema, la acest moment, a unei evoluții către o boală de tip sindrom hemolitic-uremic.

"Este vorba de alți trei copii — unul are 9 luni, de la Fetești, cel de la Pitești are un an și patru luni, iar celălalt, tot de la Pitești, are 10 luni. Toți sunt veniți de acasă. Au venit însoțiți de părinții lor. Au un istoric de diaree hemoragică de aproximativ două sau trei zile fiecare dintre ei. La fiecare s-a depistat în coprocultură verotoxina, deci toxina existentă în tulpinile de E-coli enterohemoragică. Au o stare bună, sunt echilibrați și nu pun, la acest moment, problema evoluției către o boală de tip sindrom hemolitic-uremic. Nu se poate vorbi despre excludere în cazul unei astfel de boli atâta vreme cât perioada de incubație poate fi între 10 și 14 zile", a explicat, joi, medicul.

În ceea ce privește situația copilului adus de la Mioveni la Spitalul "Marie Curie", miercuri, la acesta s-a confirmat repede suspiciunea de sindrom hemolitic-uremic, după cum a precizat specialistul.

"Din punct de vedere clinic, diagnosticul s-a confirmat încă din momentul internării, pentru ca apoi, în următoarele două ore, să avem rezultatele de laborator care au confirmat prezența triadei clasice — insuficiență renală acută, trombocitopenie și anemie hemolitică. În coprocultura acestui pacient s-a izolat verotoxina, o tulpină de E-coli enterohemoragică. Manifestările hemoragice cu care el a venit și care erau grave la internare s-au ameliorat în cursul după-amiezii și nopții de miercuri. Evoluția lui este conformă așteptărilor, este încă un caz grav la început. Lucrurile sunt sub control. (...) Cu sindrom hemolitic-uremic avem un singur caz nou și încă trei cazuri noi de gastroenterocolită hemoragică. Așteptăm pe al cincilea, despre care nu știm în care din aceste categorii se încadrează", a susținut Bălgrădean.

Ea a precizat că, în prezent, cu sindrom hemolitic-uremic sunt internați la Spitalul "Marie Curie" cinci pacienți.

"Este vorba de trei pacienți, care urmează dializă peritoneală, sunt pe secția de nefrologie. Doi pacienți — fără dializă peritoneală pe secția de nefrologie și este vorba de pacientul care s-a internat aseară tot cu dializă peritoneală, pe secția de terapie intensivă. Sunt patru pacienți care urmează dializă peritoneală — trei pe nefrologie și unul în ATI și doi pacienți fără dializă peritoneală pe secția de nefrologie. Aceștia doi au o situație foarte bună și desigur își urmează modalitățile de pregătire pentru a fi externați în următoarele zile. În ceea ce privește ceilalți trei pacienți de pe secția de nefrologie cu dializă peritoneală, ei au evoluție bună, valorile retenției azotate sunt net ameliorate, copiii mănâncă și prezintă semne nete de îmbunătățire a stării lor", a mai spus Bălgrădean.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

4 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

5 VIDEO De ce nu-l reține DNA pe acest infractor? Acestea sunt imaginile de la întâlnirea Cuc-Mezei din fața cas…

recomandări

Te ia DNA: Mihai Mohaci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing