Dr. Virgil Musta: Să nu credem că s-a terminat pandemia, să nu uităm prin ce s-a trecut şi să ne protejăm în continuare

Dr. Virgil Musta: Să nu credem că s-a terminat pandemia, să nu uităm prin ce s-a trecut şi să ne protejăm în continuare

Şeful secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş" din Timişoara, Virgil Musta, spune că lupta cu noul coronavirus, în ultimul an şi jumătate, a fost asemeni unui război mondial şi subliniază că "deşi vaccinarea este cea mai eficientă metodă de profilaxie împotriva COVID-19, restul mijloacelor, precum purtarea măştii în spaţii închise, evitarea zonelor aglomerate şi igiena personală, în special a mâinilor, rămân importante şi trebuie folosite inclusiv de către persoanele vaccinate".

Pentru moment, afirmă dr. Musta, miercuri, într-o postare pe Facebook, în România numărul de infecţii pare să fie încă la un nivel scăzut şi controlabil, deşi este evidentă tendinţa de creştere pe care o înregistrăm în ultimul timp, iar continuarea depinde de fiecare dintre noi.

"În august, septembrie şi în lunile de toamnă-iarnă care urmează, este necesar să nu fim ignoranţi, să nu credem că s-a terminat pandemia şi că nu mai trebuie să facem nimic, ci din contră, să nu uităm prin ce s-a trecut şi să punem în practică tot ce am învăţat până acum, pentru a ne proteja în continuare, pe cei dragi nouă şi pe toţi cei din jurul nostru", arată dr. Virgil Musta.

Medicul infecţionist subliniază că în ultimul secol România nu s-a mai confruntat cu un număr atât de mare de îmbolnăviri cauzate de o boală infecto-contagioasă şi cu o rată aşa mare de decese şi că, personal, de la începutul pandemiei, a avut sentimentul că suntem într-un nou război mondial, complex, altfel decât precedentele, atât prin numărul mare de victime, cât şi prin pierderile economice şi suferinţele umane.

"Războiul nu se câştigă în spitale, prin tratarea bolii, ci în comunitate, prin prevenţie. Dacă ajung în spitale un număr prea mare de persoane infectate, care necesită internare, sistemul sanitar va ceda, indiferent cât de avansat este. Abordarea greşită nu iartă. Unele ţări nu au înţeles de la început potenţialul foarte periculos al pandemiei şi au încercat la început să obţină o imunizare colectivă, prin boală, într-o perioadă foarte scurtă de timp, fără să pună prea mult accent pe măsuri restrictive de protecţie (exemplu Marea Britanie). Au constatat că au început să înregistreze un număr foarte mare de decese în rândul bătrânilor şi al persoanelor cu factori de risc, astfel că au schimbat repede abordarea, dar costul în vieţi umane a fost mare", spune dr. Musta.

Infecţionistul mai atrage atenţia asupra faptului că relaxarea prematură poate reporni pandemia, iar vaccinarea este principala armă care o poate opri.

Dr. Musta menţionează faptul că se înregistrează şi în prezent pacienţi cu forme severe de boală, pe fondul infectării cu varianta Delta, dar se observă în spitale că aceste cazuri grave sunt în majoritate la persoane nevaccinate.

"Există, din păcate, în România, şi mentalitatea că dacă am o patologie cronică şi mă vaccinez, risc să fac efecte adverse severe care pot duce la probleme şi poate la deces. În afară de anumite cazuri punctuale, pentru care nu există indicaţie de vaccinare şi care sunt foarte puţine, atitudinea menţionată anterior este complet eronată. Aceste persoane omit faptul că patologiile despre care ei se gândesc că ar putea genera complicaţii de la vaccin sunt tocmai cele care le pot produce probleme majore dacă vor contacta virusul şi chiar decesul. Ei sunt cei care au nevoie de fapt cel mai mult de vaccin, e arma lor salvatoare (pe care nu o aveau anul trecut), dar pe care aleg, cu bună ştiinţă, să nu o folosească. Procentul de reacţii adverse severe după vaccinare este de 0,4%, iar procentul de forme severe de boală la persoanele nevaccinate care fac infecţia este de 10%", arată specialistul.

În loc de concluzii, Virgil Musta îi îndeamnă pe români să se gândească la cele expuse în postarea sa: "Să analizaţi datele pe care le-am prezentat pentru a lua propria decizie, în mod responsabil şi solidar". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO

2 Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit

3 Scandal sexual online cu Cristina Pucean, după ce s-a despărțit de Bogdan de la Ploiești

4 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

5 De ce SUA s-au înșelat atât de mult în privința competenței armatei ruse. Bilanțul experților militari