Dragnea și Tăriceanu DAU ÎNAPOI / FRICĂ sau LUCIDITATE?

Dragnea și Tăriceanu DAU ÎNAPOI / FRICĂ sau LUCIDITATE?

PSD și ALDE nu depun deocamdată moțiune de cenzură, dar "rămân cu ochii pe Guvern", în condițiile în care nemulțumiri legate de activitatea acestuia sunt valabile în continuare, au anunțat joi liderii celor două formațiuni Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.

Dragnea a afirmat că PSD și ALDE au luat act de declarația premierului Dacian Cioloș conform căreia va modifica prin ordonanță de urgență Codul fiscal astfel încât soțiile veteranilor de război să fie scutite din nou de la plata impozitelor.

"Am luat act, împreună, de declarația premierului Dacian Cioloș în legătură cu o temă de dezbatere destul de prezentă în ultimele zile și anume tăierea drepturilor pentru unele categorii sociale — veteranii de război, văduvele veteranilor de război, persoanele cu dizabilități. Din declarația de azi am înțeles că premierul intenționează să întreprindă modificările necesare, să opereze modificările necesare în actele normative aferente. E vorba de Codul fiscal și de hotărârea de guvern, în așa fel încât, în final, veteranii de război, văduvele acestora și persoanele cu dizabilități să aibă aceste drepturile câștigate garantate și nimeni (...) să nu mai inițieze vreun act normativ care să pună sub semnul întrebării aceste treburi. Obiectivul principal a fost acesta, am reacționat la această nedreptate inadmisibilă din punctul nostru de vedere, așteptăm în continuare ca vorbele de azi ale prim-ministrului să se transforme în fapte și să vedem care sunt modificările pe care o să le facă. În funcție de asta, vom relua discuția", a spus Liviu Dragnea, într-o conferință de presă susținută la sediul ALDE.

El a avertizat Guvernul că, "din păcate, au rămas în picioare" celelalte motive de nemulțumire: absorbția zero a fondurilor europene, situația din Agricultură, Sănătate, Educație.

"Și, în funcție de ceea ce se va întâmpla în continuare, vom relua această discuție pe care vreau să o clarific. Nu s-a luat astăzi o decizie că nu depunem moțiune de cenzură, numai am luat act de această decizie. Nu avem în intenție să preluăm guvernarea decât după alegerile parlamentare, dar, în același timp, ne uităm cu atenție și, dacă Guvernul va întreprinde acțiuni care să restrângă anumite drepturi, vom reacționa", a subliniat liderul PSD.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus că ALDE are o atitudine "responsabilă", "dincolo de interesul justificat pentru știri mai tari", atitudine care se bazează pe votul dat de români la alegerile locale.

"Atitudine responsabilă înseamnă a fi atenți, vigilenți cu ceea ce face Guvernul. Noi, ALDE, suntem consecvenți în a critica faptul că acest Guvern nu are legitimitatea necesară pentru a guverna România. Nu numai deficitul de legitimitate îl face să fie criticabil, ci și incompetența. (...) Ceea ce ar fi fost normal era ca un astfel de Guvern tehnocrat să nu existe. Ne apropiem cu pași repezi de alegeri. (...) Așa-zisul Guvern tehnocrat devine pe zi ce trece mai politic. Ideea moțiunii de cenzură nu am abandonat-o, rămâne, putem să o facem în orice moment, așa că stăm cu ochii pe ceea ce face Guvernul", a declarat copreședintele ALDE.

Potrivit acestuia, dacă s-ar fi hotărât la începutul sesiunii parlamentare depunerea unei moțiuni de cenzură, acest lucru s-ar fi petrecut după adoptarea de către Guvern a ordonanței de urgență privind reglementarea votului românilor în străinătate. "Nu vrem să punem cea mai mică piedică, astfel încât votul românilor să nu aibă cea mai mică limitare. Vrem să dăm cea mai bună posibilitate românilor din străinătate de a vota", a completat Tăriceanu.

Copreședintele ALDE Daniel Constantin a declarat, la rândul său, că Guvernul nu performează. "Cu sau fără moțiune de cenzură, e clar că avem un Guvern care nu performează. Nu înseamnă că ne-am schimbat părerea despre actualul Guvern. Aducem și vom aduce critici despre mai multe elemente legate de programul de guvernare", a arătat Constantin.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...