Dragu: Statul ar putea acorda garanții de până la 60% fermierilor care vor să achiziționeze un utilaj agricol

Dragu: Statul ar putea acorda garanții de până la 60% fermierilor care vor să achiziționeze un utilaj agricol

Fermierii români, persoane fizice sau juridice, care se vor asocia, pot primi garanții de stat între 40% și 60% pentru achiziționarea unui utilaj agricol, prin intermediul unui program guvernamental pe care îl creionăm în acest moment, a declarat, marți, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

'Suntem în faza în care creionăm un program de sprijinire a agricultorilor pentru achiziționarea unui utilaj agricol. Îi spunem noi 'Primul utilaj agricol', deci nu vorbim numai despre tractoare, pentru că, dacă ne uităm pe profilul de producție, sunt anumite utilaje necesare pentru creșterea animalelor, de exemplu. Ca atare ne-am gândit să punem pe hârtie un program cu garanții de stat pentru agricultorii care se asociază pentru îmbunătățirea perfomanțelor agricole. Acest program se adresează celor care dețin exploatații agricole, persoane fizice sau juridice, și care intenționează să adere la o entitate asociativă. În sectorul animal, ne gândim la remorci de transport al animalelor sau la mașini de transport al gunoiului furajer. Statul va acorda garanții cuprinse între 40 și 60% din prețul bunului achiziționat', a afirmat Dragu, într-o conferință de specialitate.

Potrivit ministrului, din punct de vedere macroeconomic, agricultura din România are o pondere în Produsul Intern Brut (PIB) superioară față de celelalte state din Uniunea Europeană (UE).

'Ne-am uitat puțin la rolul agriculturii, la ponderea în PIB, și am constatat că, atât ca structură la formarea PIB-ului, în agricultură mai sunt multe lucruri de îmbunătățit pentru perioada care urmează. Am încercat să fac o comparație între România și celelalte state europene, astfel încât cel mai simplu indicator este ponderea agriculturii în PIB în 2014. Observăm că în România ponderea este superioară față de celelalte state europene. Practic, eficiența acestui sector este domeniul care trebuie îmbunătățit. În România, ponderea în PIB a agriculturii a fost, în anul 2014, de 4,7%. Contribuția agriculturii la creșterea reală a PIB a fost pozitivă în anii agricoli buni. La valoarea adăugată brută în agricultură, observăm o foarte mare volatilitate și are ca explicație exact dotarea sub-optimală a agriculturii românești. Vorbim aici despre lipsa sistemelor de irigații', a spus ministrul Finanțelor.

De asemenea, oficialul a menționat că randamentele agricole ale României, raportat la celelalte state din UE, s-au majorat în ultimii ani, în special la cereale.

'Ponderea agriculturii vegetale în producția totală s-a situat la 48%, în 2014, media europeană fiind puțin peste jumătate, undeva la 56%. Deși în perioada 2010-2014 randamentele agricole s-au majorat, îndeosebi la cereale, România se situează încă pe unul dintre ultimele locuri în Uniunea Europeană. Randamentul la grâu, în România, a fost destul de scăzut, în 2014, inferior mediei europene. Comparativ cu Franța, cel mai mare producător de grâu din Uniunea Europeană, România are un randament la jumătate', a atras atenția Anca Dragu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...