Drept de vot: Slovenia, condamnată la CEDO pentru discriminarea unor persoane cu dizabilităţi

Drept de vot: Slovenia, condamnată la CEDO pentru discriminarea unor persoane cu dizabilităţi

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Slovenia, dată în judecată de două persoane cu dizabilităţi întrucât nu au putut vota la un referendum şi nu au beneficiat de nicio cale de atac în ţara lor, informează AFP.

Cei doi alegători, care suferă de distrofie musculară, au indicat ''absenţa unor măsuri adecvate'' care să le permită să voteze în mai multe scrutine, în special la un referendum naţional din 2015.

Ei au reclamat, de asemenea, absenţa recursului în sistemul judiciar sloven care să le permită, prin anticipare, să voteze ''într-un birou de vot accesibil'' sau să ''obţină reparaţii pentru discriminarea'' suferită.

Judecătorii CEDO au considerat că această situaţie constituie o încălcare a Convenţiei europene privind drepturile omului, care garantează un recurs efectiv (articolul 13) şi impune o interdicţie generală a discriminărilor (protocolul 12).

În consecinţă, statul sloven a fost condamnat la plata a 3.200 de euro primului reclamant şi a 1.600 de euro familiei celui de-al doilea, decedat în cursul procedurii judiciare.

Convenţia europeană privind drepturile omului a fost ratificată de cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”