Drona americană prăbuşită în Marea Neagră ar fi fost lovită intenţionat - Surse

Drona americană prăbuşită în Marea Neagră ar fi fost lovită intenţionat - Surse

Discuţiile diplomatice duc la concluzia că drona care aparţinea forţelor militare SUA, prăbuşită în zona Mării Negre, ar fi fost lovită intenţionat, conform unor surse guvernamentale.

Drona americană ar fi fost lovită intenţionat. Foto: Shutterstock

Concluzia se regăseşte în informări transmise Guvernului României, în condiţiile în care drona ar fi decolat din România, arată sursele citate.

Drona americană MQ-9 „Reaper”, care ar fi fost interceptată marți de două avioane de vânătoare rusești și lovită de unul din acestea, a decolat din România, a spus pentru New York Times un înalt oficial militar american.

John Kirby de la Consiliul Național de Securitate al Statelor Unite (NSC) spune că au existat alte interceptări „chiar și în ultimele săptămâni”, dar că aceasta a fost diferită.

„Dacă mesajul este că vor să ne descurajeze sau să nu mai zburăm sau să nu mai operam în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre”, a spus Kirby pentru radiodifuzorul VOA, „atunci acel mesaj va eșua pentru că asta nu se va întâmpla”.

Imediat după incident, Moscova a transmis că avioanele sale nu au intrat în contact cu drona americană şi că aceasta s-a prăbuşti din cauza „manevrării bruşte“.

„În urma unei manevre brutale (...) drona MQ-9 a început un zbor necontrolat cu pierdere de altitudine şi a lovit suprafaţa apei“.

„Piloţii ruşi nu au folosit armamentul de la bord, nu au venit în contact cu UAV (aeronava fără pilot) şi au revenit în siguranţă la aerodromul de bază“, a indicat ministerul rus.

Un avion rusesc de vânătoare de tip Su-27 a lovit marți o dronă americană de tip Reaper . Incidentul, urmat de doborârea dronei, s-a produs în spațiul aerian internațional din Marea Neagră, o zonă supravegheată îndeaproape de NATO mai ales de la declanșarea invaziei ruse din Ucraina.

Partea americană a denunţat un comportament „neprofesionist” al piloților ruși.

Două avioane rusești Su-27 au efectuat o interceptare nesigură și neprofesionistă a unei aeronave MQ-9 fără pilot de recunoaștere a forțelor aeriene americane, care opera astăzi în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

La aproximativ 7.03 AM (08.03 ora României), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând comandamentul american să ia decizia doboarârii dronei MQ-9 în apele internaționale”, au anunțat forțele aeriene americane într-un comunicat.

„De câteva ori înainte de coliziune, Suhoiurile Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesionistă. Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, afirmă partea americană.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...