Dronă de fabricație chineză, doborâtă în estul Ucrainei

Dronă de fabricație chineză, doborâtă în estul Ucrainei

Postul american CNN relatează în exclusivitate cum ziariștii de teren au văzut o dronă de fabricație chineză într-o pădure din estul Ucrainei.

„Soldații ucraineni ne-au dus în cele din urmă într-un luminiș unde ne-au arătat epava unei drone înarmate pe care au spus că au doborât-o cu armele lor automate AK-47 în weekend. Drona era un Mugin-5, un vehicul aerian comercial fără pilot (UAV) fabricat de un producător chinez cu sediul în orașul portuar Xiamen, pe coasta de est a Chinei”, scrie CNN.

Astfel de drone sunt cunoscute sub numele de „drone Alibaba", pentru că au fost disponibile la vânzare cu până la 15.000 de dolari pe site-urilede vânzări chinezești și inclusiv pe Alibaba și Taobao.

Mugin Limited a confirmat pentru CNN că drona găsită în pădurea ucraineană este a lor, numind incidentul „profund nefericit".

Ziariștii americani spun că acesta este cel mai recent exemplu de dronă civilă modernizată și transformată în armament de la invazia Rusiei în Ucraina, un semn al schimbării rapide a modelelor de război.

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat pentru CNN că agenții lor aflați pe teritoriul controlat de Rusia i-au alertat că un UAV a fost lansat de acolo, îndreptându-se spre o țintă ucraineană.

SBU a dat apoi alarma cu unitățile militare cu sediul în estul Ucrainei, în apropiere de orașul Sloviansk.

Sâmbătă dimineața, în jurul orei 2.00, luptătorii din Brigada 111 a Forțelor de Apărare Teritorială din Ucraina au auzit drona deasupra lor și chiar au văzut o lumină care clipea pe aeronavă. „Din cauza sunetului, a luminii de semnalizare, trupele au tras foarte mult asupra ei și au doborât drona", a declarat unul din soldații ucraineni.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...