Drone americane Reaper, vândute ucrainenilor pentru 1 dolar. Care este valoarea lor reală

Drone americane Reaper, vândute ucrainenilor pentru 1 dolar. Care este valoarea lor reală

O companie americană a anunțat că vinde Ucrainei două drone performante la un preţ simbolic de 1 dolar bucata. Compania face acest gest pentru a ajuta țara să se apere, în condițiile în care valoarea echipamentelor este de câteva zeci de milioane de dolari.

Drone la preț simbolic pentru Ucraina FOTO Getty Images

Compania din Statele Unite ale Americii fabrică arme, iar cele două drone de tip Reaper MQ-9, au un cost este estimat la 32 de milioane de dolari bucata, potrivit Agerpres.

Vânzarea de aparate de zbor fără pilot Reaper, cu rază lungă de acţiune şi de mare viteză, care include o staţie de control la sol ce ar permite armatei ucrainene să opereze dronele practic de oriunde de pe teritoriul ţării, necesită aprobarea administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden, care a aflat de propunere.

Deşi dronele vor avea un preț simbolic de 1 dolar, acordul prevede ca autorităţile de la Kiev să aloce circa 10 milioane de dolari pentru a înlesni transportul aparatelor în Ucraina şi alte 8 milioane de dolari anual pentru mentenanţa acestor drone uriaşe şi a altora mai vechi, folosite în prezent în Ucraina.

Casa Albă nu comentează

Potrivit The Washington Post, Casa Albă a refuzat să comenteze acest subiect, iar informaţia nu a fost confirmată încă nici de guvernul ucrainean .

Un purtător de cuvânt al companiei General Atomics, care produce dronele, a declarat că fabricantul nu poate discuta acorduri specifice privind armamentul, dar a adăugat că firma americană crede că „Ucraina are nevoie de o capacitate precum Reaper, şi aceasta cât mai repede”. Pe parcursul anului trecut, SUA au furnizat Ucrainei peste 700 de drone de dimensiuni mici, inclusiv dronele tactice Switchblade, care încap într-un rucsac şi care au fost folosite pe scară largă pentru a apăra poziţii ucrainene.

Reaper este o dronă mai complexă, cu rază de acţiune, viteză şi performanţe mai mari . Are o anvergură de 20 de metri, poate transporta armament şi poate zbura peste 24 de ore fără să realimenteze.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria