Drone kamikaze ruse au explodat la 150 de metri de convoiul președintelui Zelenski și premierului grec Kyriakos Mitsotakis, la Odesa

Drone kamikaze ruse au explodat la 150 de metri de convoiul președintelui Zelenski și premierului grec Kyriakos Mitsotakis, la Odesa

Armata rusă a efectuat miercuri lovituri asupra Odesei în momentul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul grec Kyriakos Mitsotakis călătoreau în acest port important din sudul Ucrainei, a declarat liderul grec, relatează AFP. Potrivit EFE, citat de Agerpres, mai multe explozii au avut loc la 150 de metri de convoiul oficial al celor doi.

Volodimir Zelenski si Kyriakos Mitsotakis in OdesaFoto: Handout / AFP / Profimedia

"La sfârșitul vizitei, am auzit sunetul sirenelor de raid aerian și exploziile foarte aproape de noi. Nu am avut timp să ne adăpostim", a spus Mitsotakis după bombardamente, numind-o "o experiență impresionantă".

Potrivit televiziunii private greceşti SKAI, exploziile au survenit la numai aproximativ 150 de metri de convoi şi au fost provocate de un atac rusesc cu drone, relatează EFE, citată de Agerpres .

Imediat după explozii, vehiculele care transportau delegaţia greacă au fost deviate de pe traseul stabilit, conform instrucţiunilor autorităţilor ucrainene, relatează acelaşi post.

Atacurile au avut loc după o vizită a celor doi lideri în port, esențial pentru exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, unde Zelenski a explicat eforturile întreprinse „pentru refacerea și consolidarea rutei maritime ucrainene”, potrivit lui Mitsotakis.

Această rută a permis exportul a 28 de milioane de tone de cereale de la încheierea acordului privind comerțul cu Rusia în iulie 2023.

În august 2023, Kiev a anunțat unilateral crearea unei rute pentru a-și exporta cerealele, în ciuda amenințărilor rusești de represalii asupra navelor care intră și ies din porturile ucrainene.

„Înțelegem că acest război afectează pe toată lumea (...) Nu cruță pe nimeni”, a adăugat Mitsotakis în timpul unei conferințe de presă comună cu Volodimir Zelenski.

La rândul său, președintele ucrainean, care călătorește frecvent în toată țara, în ciuda amenințărilor cu lovituri rusești, a denunțat atacul rusesc de miercuri.

„(Rușilor) nu le pasă unde lovesc”, a spus el în presă, adăugând că „sunt morți și răniți”.

Călătoria prim-ministrului grec în acest mare oraș din sudul Ucrainei nu fusese anunțată oficial în prealabil, la fel ca majoritatea vizitelor liderilor internaționali în Ucraina din motive de securitate.

Mitsotakis este așteptat miercuri mai târziu la București, România, pentru o întâlnire a Partidului Popular European (PPE).


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?