Dronele Rusiei sunt din ce în ce mai greu de lovit. Explicația specialiștilor

Dronele Rusiei sunt din ce în ce mai greu de lovit. Explicația specialiștilor

Recentele bombardamente ale Rusiei asupra orașelor ucrainene au generat o nouă tendință îngrijorătoare pentru Ucraina: mai multe dintre dronele kamikaze ale Moscovei par să pătrundă sau să păcălească apărarea antiaeriană ucraineană.

Drona de tip Shahed Foto Shutterstock

Rusia a lansat o serie de lovituri masive cu rachete și drone împotriva Ucrainei în ultima săptămână, începând în noaptea de 29 decembrie și au continuat și azi, 2 ianuarie. Ucraina a răspuns, vineri seara atacând orașul de graniță Belgorod.

Blitz-ul rusesc are scopul de a prăbuși infrastructura energetică a Ucrainei, de a împiedica și mai mult economia sa națională deja asediată și de a eroda voința ucrainenilor de a-și continua rezistența împotriva invaziei pe scară largă a Kremlinului.

Oleksandr Merejko, membru al parlamentului ucrainean și președinte al comisiei de afaceri externe , a declarat marți pentru Newsweek că a fost „trezit de explozii destul de puternice” în centrul orașului Kiev.

„Oamenii par să fie triști și obosiți de teroarea constantă”, a spus Merejko. „Dar astfel de atacuri aeriene ne fac și mai supărați și mai hotărâți să învingem Rusia... Într-un război de uzură, problema crucială este cine va supraviețui . Suntem gata să luptăm ani de zile, dacă este nevoie, pentru că alternativa pentru noi este moarte."

Multe dintre munițiile trase în Ucraina sunt doborâte de arsenalul variat de apărare antiaeriană al țării, sporit în mod repetat în ultimii doi ani cu sisteme occidentale avansate. Dar și Moscova își ajustează atacurile.

Institutul pentru Studiul Războiului ( ISW ) a remarcat în actualizarea sa de duminică seara „o creștere recentă notabilă” a procentului de drone Shahed de fabricație iraniană care „pătrund sau evită apărarea aeriană ucraineană”.

Atacul rusesc din 30-31 decembrie a dus la lovituri de rachete și drone asupra instalațiilor civile, militare și de infrastructură ucrainene din regiunile Harkov, Herson, Mikolaiv și Zaporojie. Dintre cele 49 de drone Shahed implicate, forțele aeriene ucrainene au susținut că a doborât 21.

Aceasta, a remarcat ISW, a fost „o rată semnificativ mai mică de interceptări pentru apărarea antiaeriană ucraineană decât a observat anterior ISW”.

Același lucru a fost valabil și pe 29 decembrie când Ucraina a doborât 27 din 36 de drone lansate în țară și pe 30 decembrie când Ucraina a distrus cinci din 10 drone. Cu toate acestea, în ajunul Anului Nou, forțele aeriene au declarat că au doborât 87 din cele 90 de drone lansate.

Materialul care absoarbe semnalul radar

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a sugerat duminică că o schimbare în strategia rusă a dronelor ar putea explica rata de interceptare mai mică decât se aștepta.

Douăzeci și una de drone doborâte, a spus el, „este, de asemenea, un rezultat bun, deoarece acele drone care au venit din trei direcții și au reușit să ajungă în centrul [Ucrainei] au fost distruse”.

Bloggeri ruși pro-război, totuși, au sugerat că Rusia ia măsuri pentru a face dronele sale mai dificil de interceptat.

Pe 29 decembrie, de exemplu, contul DnevnikDesantnika Telegram susținea că noile versiuni ale Shahed-urilor – cunoscute în Rusia sub numele de Geraniums – sunt vopsite în negru, iar unele chiar sunt echipate cu motoare cu reacție.

În plus, sunt fabricate dintr-un material care absoarbe parțial semnalele radio și este mai dificil de detectat de radar”, a spus canalul de Telegram.

Canalul de milblogger Two Majors a spus că modificările au „schimbat regulile jocului”, făcând mai dificilă interceptarea dronelor pentru Ucraina.

În noiembrie, Ihnat a prezis o dificultate în creștere pentru echipele ucrainene de vânători de drone, având în vedere modificările lui Shahed.

Acum putem vedea că au folosit carbon, materialul care absorbea semnalul radar și, de asemenea, i-au vopsit în negru”, a spus el, citat de agenția de știri de stat Ukrinform. „Acest lucru va complica munca apărării noastre aeriene, și anume aspectul vizual al grupurilor mobile de foc”.

Până la 31 decembrie, Inhat a declarat că Rusia a lansat aproximativ 3.700 de UAV kamikaze în Ucraina din februarie 2022, forțele de apărare ucrainene doborând aproximativ 2.900.

Nu este clar dacă adaptările la dronele Shahed scad capacitatea ucrainenilor de a intercepta dronele sau dacă tendința aparentă a ratei de scădere a interceptării ucrainene va continua”, a menționat ISW în actualizarea sa de duminică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?