DSP Bacău despre femeia decedată după vaccinul anti-COVID: Nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea

DSP Bacău despre femeia decedată după vaccinul anti-COVID: Nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău anunţă, referitor la cazul femeii care a murit vineri, în aceeaşi zi în care a fost vaccinată împotriva COVID-19 , că nu se susţine decesul său ca fiind o reacţie adversă postvaccinală.

"Ţinând cont de antecedentele patologice, evoluţia pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice şi paraclinice înregistrate în UPU-SJU Bacău, nu se susţine decesul ca fiind o reacţie adversă postvaccinală indezirabilă. Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, evenimentul coincident este definit ca 'evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia'", se arată într-un comunicat al DSP Bacău, transmis, sâmbătă, AGERPRES.

Pacienta de 73 de ani s-a prezentat la vaccinare, vineri, conform programării efectuate în platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro; la nivelul centrului de vaccinare, au fost respectate procedurile de lucru şi protocoalele specifice; în cadrul procedurii de triaj au fost măsurate constantele (tensiunea arteriala, frecventa cardiacă, SpO2), care se încadrau în limite normale, a informat DSP Bacău.

După vaccinarea împotriva COVID-19, femeia a fost îndrumată în punctul de supraveghere postvaccinare, unde a fost supravegheată de către medicul coordonator al Centrului de vaccinare timp de 15 minute, nu a prezentat nicio reacţie postvaccinală şi a urmat circuitul de ieşire, nefiind înregistrate deficienţe în ceea ce priveşte asigurarea calităţii, siguranţei şi trasabilităţii vaccinurilor în toate etapele de gestionare a acestora, cu respectarea lanţului de frig specific, a anunţat DSP Bacău.

Conform informaţiilor deţinute la nivelul UPU-SJU Bacău, pacienta s-a prezentat cu simptomatologie care a impus acordarea asistenţei medicale de urgenţă, în contextul multiplelor comorbidităţi existente. La examenul clinic şi paraclinic efectuat în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe-SJU Bacău, pacienta a fost diagnosticată cu tulburare majoră de ritm cardiac, care nu a răspuns la manevrele de resuscitare şi a determinat decesul, a precizat DSP Bacău.

Potrivit sursei citate, femeia se afla în evidenţele medicului de familie cu multiple comorbidităţi de natură cardiacă, neurologică şi diabet zaharat.

CNCAV menţiona vineri că, după perioada de monitorizare ulterioară vaccinului, femeia a părăsit centrul de vaccinare, fără alte acuze şi că aceasta a fost ulterior transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a aceluiaşi spital, unde a intrat în stop cardio-respirator şi nu a răspuns la manevrele de resuscitare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”