DSVSA Sibiu: Ursul omorât avea 5-6 ani și era sănătos

DSVSA Sibiu: Ursul omorât avea 5-6 ani și era sănătos

Ursul omorât miercuri în curtea unei fabrici din municipiul Sibiu, după mai multe ore în care s-a plimbat prin zone circulate din oraș, fără să atace vreun om, era un exemplar în vârstă de 5-6 ani, sănătos, după primele analize, a anunțat joi Dan Lazăr-Fărcaș, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

"La examenul morfopatologic a fost identificat un exemplar un exemplar de urs brun carpatin în greutate de 176 de kilograme, lungime 160 cm, înălțimea la greabăn de 70 cm, cu vârsta aproximativă de 5-6 ani. Important de menționat este faptul că în urma unui examen de laborator rapid pentru depistarea rabiei, rezultatul a fost negativ, ceea ce însă nu exclude rabia, rezultatele finale putând fi disponibile după efectuarea bioprobei, respectiv în 28 de zile. Examenul de trichineloză a fost negativ", a transmis Dan Lazăr-Fărcaș, printr-un comunicat de presă.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) va sesiza Inspectoratul General de Poliție Sibiu, în vederea demarării unei anchete care să stabilească în mod clar condițiile în care a fost ucis ursul apărut pe străzile din Sibiu. IPJ Sibiu a coordonat operațiunea în urma căreia ursul a fost împușcat, nu tranchilizat, a spus prefectul de Sibiu. Ministerul Mediului precizează faptul că nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împușcare.

Prefectul județului Sibiu, Cristian Roman, a promis joi, într-o conferință de presă, că se va crea o procedură clară în județ, pentru situațiile în care mai apar animale sălbatice în oraș.

"Îmi exprim regretul pentru faptul că echipa care a gestionat cazul de prindere a ursului ajuns ieri în oraș nu a reușit să îi salveze viața. Totodată, este important că niciun om nu a fost rănit, cu toate că un animal sălbatic matur, în vârstă de aproximativ 6 ani și cântărind 176 de kilograme, s-a aflat liber timp de 3 ore prin cele mai populate zone ale orașului. Precizez că nu am avut niciun fel de implicare în luarea deciziei de împușcare a ursului, având în vedere că operațiunea a fost coordonată de Inspectoratul Județean de Poliție. Faptul că ursul a fost împușcat mi-a fost adus la cunoștință telefonic, în timp ce mă deplasam spre locul unde a fost localizat animalul. Înțeleg valul de compasiune și de revoltă care s-a creat în mediul public și, având în vedere că în prezent este un vid legislativ, voi face toate demersurile pentru ca pe viitor să existe la nivelul județului Sibiu o procedură clară de acțiune pentru astfel de situații", a precizat prefectul Sibiului.

Ursul care s-a plimbat miercuri câteva ore prin oraș, chiar și prin Piața Mare din centrul istoric, a fost împușcat pentru că tranchilizantele nu au avut efect, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, prefectul Cristian Roman. Ursul a fost văzut prima dată de un sibian, pe stradă, la ora 05.30, când a și sunat la 112.

Uciderea ursului face obiectul unui dosar penal la Sibiu. Există și o plângere penală înregistrată la Parchetul General, prin care Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) reclamă infracțiunile de cruzime față de animale și omorârea acestora cu intenție, braconaj, abuz în serviciu, dar și complicitate la aceste infracțiuni.

Deocamdată, în Sibiu, Teatrul pentru Copii "Gong" este iluminat în roșu în amintirea ursului ucis și se întocmesc mai multe rapoarte la instituțiile deconcentrate, către prefect, în care fiecare explică cum a acționat în acest caz.

Vineri seara, în Piața Mare din Sibiu, sute de sibieni și-au anunțat prezența, pe Facebook, la un protest al Asociației "România fără ei", prin care se cere demisia autorităților care au luat decizia de a ucide ursul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu