Dublarea arsenalului nuclear chinez: Beijingul respinge raportul Pentagonului

Dublarea arsenalului nuclear chinez: Beijingul respinge raportul Pentagonului

China a calificat miercuri drept "total fals" un raport al Pentagonului care estimează că ţara asiatică intenţionează să-şi dubleze dimensiunea arsenalului nuclear în zece ani, relatează France Presse.

Raportul Departamentului Apărării SUA, publicat marţi, "calomniază modernizarea militară a Chinei, bugetul său de apărare, politica sa nucleară", a declarat Ministerul Apărării chinez într-un comunicat.

Diplomaţia chineză a acuzat de asemenea Washingtonul că publică rapoarte "iresponsabile" pentru a-şi justifica propriile cheltuieli militare, de departe cele mai mari din lume.

"China a urmat întotdeauna o politică de apărare naţională în scopuri defensive şi toată lumea ştie că China lucrează pentru a construi pacea mondială", a declarat în faţa presei purtătoarea de cuvânt aMinisterului de Externe Hua Chunying.

Potrivit raportului Pentagonului, China intenţionează să dubleze dimensiunea arsenalului său nuclear într-un deceniu , cu capacitatea de a lansa rachete balistice înarmate cu focoase nucleare de pe uscat, mare şi din aer.

Conform acestui document, armata chineză deja a egalat-o sau a depăşit-o pe cea a Statelor Unite în mai multe domenii, mai ales în construcţia de nave, rachete de croazieră sau sisteme de apărare aeriană.

Acest raport este primul ce oferă o estimare publică a dimensiunii arsenalului nuclear chinez, "aproximativ 200" de focoase nucleare, în timp ce analiştii independenţi estimează cifra la 300.

Totodată se estimează că această cifră se va dubla în următorii 10 ani. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primele imagini de la arestarea asasinilor plătiți de Rusia pentru a-i ucide pe ministrul ucrainean al Apărării şi pe generalul Kirilo Budanov, …

2 „Guvernatorul” instalat de ruşi în regiunea Herson ar fi fost otrăvit de menajera sau bucătarul său

3 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

4 ULTIMA ORĂ Rușii au încercat să-l asasineze pe generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare de la Kiev

5 Foarte interesante amănunte!