Dublarea arsenalului nuclear chinez: Beijingul respinge raportul Pentagonului

Dublarea arsenalului nuclear chinez: Beijingul respinge raportul Pentagonului

China a calificat miercuri drept "total fals" un raport al Pentagonului care estimează că ţara asiatică intenţionează să-şi dubleze dimensiunea arsenalului nuclear în zece ani, relatează France Presse.

Raportul Departamentului Apărării SUA, publicat marţi, "calomniază modernizarea militară a Chinei, bugetul său de apărare, politica sa nucleară", a declarat Ministerul Apărării chinez într-un comunicat.

Diplomaţia chineză a acuzat de asemenea Washingtonul că publică rapoarte "iresponsabile" pentru a-şi justifica propriile cheltuieli militare, de departe cele mai mari din lume.

"China a urmat întotdeauna o politică de apărare naţională în scopuri defensive şi toată lumea ştie că China lucrează pentru a construi pacea mondială", a declarat în faţa presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Hua Chunying.

Potrivit raportului Pentagonului, China intenţionează să dubleze dimensiunea arsenalului său nuclear într-un deceniu , cu capacitatea de a lansa rachete balistice înarmate cu focoase nucleare de pe uscat, mare şi din aer.

Conform acestui document, armata chineză deja a egalat-o sau a depăşit-o pe cea a Statelor Unite în mai multe domenii, mai ales în construcţia de nave, rachete de croazieră sau sisteme de apărare aeriană.

Acest raport este primul ce oferă o estimare publică a dimensiunii arsenalului nuclear chinez, "aproximativ 200" de focoase nucleare, în timp ce analiştii independenţi estimează cifra la 300.

Totodată se estimează că această cifră se va dubla în următorii 10 ani. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”