Dumitru (Consiliul Fiscal): Asistăm la o creștere economică peste potențial, cel mai probabil nesustenabilă

Dumitru (Consiliul Fiscal): Asistăm la o creștere economică peste potențial, cel mai probabil nesustenabilă

Reducerile de taxe pe consum, cuprinse în noul Cod Fiscal, și creșterile ample de salarii din sectorul bugetar, de peste 20%, deteriorează echilibrele macroeconomice, iar deficitul bugetar, deși anul acesta va fi sub ținta anunțată din cauza neexecutării cheltuielilor de investiții, arată un trend clar de inversare a consolidării fiscale, susține președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

"Vedem o creștere economică peste potențial, cel mai probabil nesustenabilă: PIB-ul crește cu 5,2% în primul semestru, iar cererea de consum a crescut cu 10%. În același timp, pe sectoare, vedem creșteri în special pe servicii, legat tot de consum, și pe construcții. Industria, care dă sustenabilitate creșterii economice mai degrabă decât alte sectoare, crește cu un anemic 1%. Deci cred că sunt indicii pentru oricine că avem o creștere care creează dezechilibre și ele încep să fie din ce în ce mai vizibile", a mai spus Dumitru.

Referitor la deficitul bugetar, acest an se află pe un trend clar de creștere, susține președintele Consiliului Fiscal.

"La nivel de buget, vedem o evoluție care arată o reversare abruptă a consolidării fiscale. Adică după ce am redus deficitul bugetar undeva sub 1% din PIB după standarde europene anul trecut, deficitul se reinflamează. Anul acesta avem o țintă de 2,8% — 2,9% pe care probabil nu o să o atingem din cauza incapacității de a executa în special partea de cheltuieli legate de investiții, dar va crește semnificativ față de anul trecut, iar Comisia Europeană spune că pentru 2017, într-un scenariu de nemodificare a politicilor economice, deficitul probabil o să sară de 3% din PIB. Deci este evident că avem o tendință de reversare a consolidării fiscale, într-un moment în care (...) economia crește peste potențialul său", a explicat Dumitru.

Potrivit acestuia, impactul măsurilor fiscale cuprinse în noul Cod Fiscal intrat în vigoare la începutul anului asupra deficitului structural este de două puncte procentuale, nivel similar cu cel din perioada 2006, 2007, 2008.

"Avem un stimul fiscal foarte puternic, măsurat prin creșterea deficitului structural, într-un moment în care economia crește deja peste potențial, deci suntem într-un moment de prociclicitate care, din păcate este recurent în România. Eram pe punctul de a ieși din această prociclicitate în 2014, dar se pare că am alunecat din nou în această capcană", a subliniat Dumitru.

În acest condiții, Ionuț Dumitru spune că programele electorale anunțate de partide sunt nerealiste.

"Toate programele electorale, indiferent de culoarea partidelor politice, propun două lucruri: scădere masivă de taxe pe toată linia și creșteri masive de cheltuieli, în special de cheltuieli sociale. Așa ceva nu poate să fie realist, mai ales în condițiile în care echilibrele macroeconomice arată o deteriorare în momentul de față", a adăugat președintele Consiliului Fiscal.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale