Dumitru (Consiliul Fiscal): Disparitățile regionale s-au adâncit; București, Cluj, Timișoara pot intra în zona euro, dar restul țării nu

Dumitru (Consiliul Fiscal): Disparitățile regionale s-au adâncit; București, Cluj, Timișoara pot intra în zona euro, dar restul țării nu

România trebuie să rezolve integrarea interioară înainte de aderarea la zona euro, pentru că disparitățile regionale sunt foarte mari și chiar s-au adâncit în ultima perioadă, susține președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

"Disparitățile regionale în România sunt foarte mari. Suntem la o medie de 57% PIB/cap de locuitor din media UE, dar în București — Ilfov suntem la 120%, iar Vaslui la 20%. București, Cluj, Timișoara ar putea intra mâine în zona euro, dar restul țării nu. Trebuie să ne rezolvăm integrarea interioară și să ne securizăm o situație vulnerabilă după aderarea la zona euro. Și instrumentul fiscal este unul important. Din păcate, dacă ne uităm istoric, disparitățile regionale s-au adâncit în loc să se atenueze, și toate programele regionale, deși avem și un minister dedicat dezvoltări regionale, pare că au eșuat dacă ne uităm la rezultate", a subliniat miercuri Ionuț Dumitru, în cadrul unei dezbateri cu privire la aderarea României la zona euro.

Potrivit acestuia, nici cu atingerea criteriilor de convergență nominală România nu se poate mândri, pentru că acestea au fost atinse datorită programelor cu instituțiile financiare internaționale. "Ne mândrim că îndeplinim criteriile de convergență nominală! Dar trăim o iluzie, pentru că le îndeplinim, dar după un pilotaj de ani de zile de la Comisia Europeană, FMI și Banca Mondială, și vedem că odată ce suntem lăsați, tentația este să deraiem din nou, iar criteriile de convergență nominală se pot deteriora foarte rapid. Este suficient să adoptăm o lege în Parlament și am rezolvat și criteriul de deficit și pe cel cel de datorie publică", a adăugat președintele Consiliului Fiscal.

În opinia sa, nici criteriul referitor la inflație nu se poate spune că este pe deplin îndeplinit, atâta timp cât în România există încă prețuri administrate și prețuri care sunt în afara controlului politicii monetare, respectiv prețurile volatile din agricultură, domeniu dependent de climă, unde problemele se pot rezolva doar cu reforme structurale. "În aceste condiții, nu se poate discuta de sustenabilitatea criteriului de inflație", a adăugat Dumitru.

În acest context, președintele Consiliului Fiscal a menționat că, pentru România, va fi important să aibă capacitatea de a atenua șocurile care vor avea loc după aderarea la zona euro, dacă economia nu va fi suficient de pregătită. "Deci capacitatea de a atenua din șocurile asimetrice, ulterior intrării în zona euro, prin politica fiscală, singura care ne rămâne la dispoziție pentru că politica monetară nemaifiind independentă, va fi foarte scăzută, aproape inexistentă, în condițiile în care veniturile fiscale vor atinge un minim istoric anul vitor", a mai spus Ionuț Dumitru.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Răsturnare de situație în ultimul mare sondaj înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale 2024

2 Asta explică multe / Călin Georgescu ar fi fost „acoperit” al SIE

3 OFICIAL CCR a anulat alegerile prezidențiale

4 Ce se întâmplă? / Boardingpass anunță că un Bombardier Global Express va ateriza la București azi după-amiază! / Acesta zboară fără escală de la aeroportu…

5 E noaptea minții / Acum curg cererile de anulare a alegerilor parlamentare!