Dumitru (Raiffeisen): Mesajul președintelui, unul corect atâta vreme cât nu avem o explicație pentru modificările fiscale

Dumitru (Raiffeisen): Mesajul președintelui, unul corect atâta vreme cât nu avem o explicație pentru modificările fiscale

Mesajul președintelui României este unul corect atâta vreme cât nu avem o explicație pentru a înțelege logica din spatele modificărilor fiscale, a declarat pentru AGERPRES, Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank România.

"Eu cred că mesajul este unul corect atâta timp cât nu avem în momentul de față o explicație pe care să o înțeleagă oricine de ce facem aceste modificări. Adică de ce mutăm contribuțiile de la angajator la angajat. Nu înțeleg care e rațiunea. Dacă ne uităm în final ce se obține? Dacă angajatorul își păstrează costul total, angajatul nu câștigă nimic, statul nu câștigă nimic, povara fiscală rămâne aceeași. Iar apropo de povara fiscală, chiar dacă aparent impozitele scad, povara fiscală rămâne aceeași pentru că eu reduc impozitul pe venit de la 16% la 10%, dar deși pe partea de contribuții aparent este o reducere de 2 puncte procentuale, în realitate aplicând contribuțiile la o bază inflatată artificial de fapt povara fiscală din contribuții crește și compensează scăderea poverii fiscale din reducerea impozitului pe venit", a spus Ionuț Dumitru.

Potrivit acestuia, modificările fiscale propuse sunt de genul unui joc cu sumă nulă din care lipsește rațiunea.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat, joi, coaliției de guvernare să renunțe la politica fiscală promovată, având în vedere că aceasta generează "neîncredere" și "incertitudine".

"Solicit coaliției aflate la guvernare, PSD și ALDE, să dea dovadă de responsabilitate și să renunțe la acest tip de politică fiscală care generează neîncredere, incertitudine și nu ajută pe nimeni", a spus Iohannis , la Palatul Cotroceni.

El a recomandat prudență la nivelul deciziei politice și guvernamentale în privința măsurilor economice.

"România are nevoie de o politică care rezolvă problemele nu astăzi și poimâine apar mai grave, ci are nevoie de o politică ce rezolvă problemele românilor pentru un viitor previzibil, deci o politică sustenabilă, cum se spune în limbajul de specialitate. De aceea, avertizez la modul cel mai serios decidenții politici să aibă grijă și să judece clar, la rece, ca să nu bage România și pe români într-o aventură economică fiscală, cu final trist", a adăugat Iohannis.

El a arătat că a avut discuții cu reprezentanții Guvernului, dar că "fiecare a rămas cu părerea lui".

Șeful statului a menționat că nu va merge la ședința de Guvern în care va fi discutat pachetul de măsuri fiscale, deoarece, potrivit Constituției, nu are atribuții în domeniul economic.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…