Dumitru Chiriță, propus de comisiile parlamentare pentru funcția de președinte al ANRE

Deputatul PSD Dumitru Chiriță a fost votat în cadrul comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru un mandat de cinci ani în funcția de președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Pentru funcția de vicepreședinte a fost propus Zoltan Nagy-Bege, iar pentru cele două funcții de membru în comitetul de reglementare al ANRE au fost votați Gabriel Gheorghe și Cornelia Sulger.

Propunerile comisiilor reunite vor fi supuse la vot miercuri, în plenul reunit.

"Cert este că pleacă la drum cu un foarte mare handicap, în sensul că sunt foarte multe reglementări netranspuse și este o situație confuză și foarte neclară în piața de energie electrică și în ceea ce se dorește a fi piața de gaze naturale", a declarat, luni, la finalul audierilor, Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

Pe de altă parte, deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședinte al aceleiași comisii, s-a declarat nemulțumit de rezultatul votului, în condițiile în care unul dintre cei selectați, Gabriel Gheorghe, care este și președintele Consiliului de Administrație al Romgaz, a răspuns greșit când a fost întrebat la audieri care despre tariful de înmagazinare a gazelor încasat de Romgaz.

"Mie mi s-a părut ceva strigător la cer. L-am întrebat pe președintele Consiliului de Administrație al Romgaz, care este și secretar de stat în Guvernul României, domnul Gabriel Gheorghe, cât este prețul la înmagazinare și mi-a spus ceva de genul 720 de lei pe MWh, în condițiile în care acest preț este de 21 de lei pe MWh la Romgaz, companie pe care o conduce, iar prețul gazelor la consumatorul final este 120-130 de lei pe MWh. Pe oamenii ăștia îi punem în comitetul de reglementare al ANRE. L-am întrebat dacă este membru de partid și a recunoscut că este ALDE. În ultimele zile am făcut tot felul de acțiuni vizavi de politizarea excesivă pe care Ministerul Energiei și ALDE o fac în companiile de stat, însă așa ceva este inadmisibil. Dacă tot e politic, să vină cu oameni competenți, dar cu asemenea oameni este greu să crezi că ANRE va funcționa mai bine", a spus Popescu.

Comisia economică, de industrii și servicii din Senat și Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților i-au audiat luni pe candidații care și-au depus CV-urile pentru funcțiile de președinte, vicepreședinte și membru în comitetul de reglementare al ANRE.

Cei care s-au înscris pentru aceste funcții au fost Niculae Havrileț, Emil Calotă, Zoltan Nagy-Bege, Gheorghe Barbu, Mihai Albulescu, Marian Cernat, Mihai Râmniceanu, Honorel Soreață, Dumitru Chiriță, Luminița Lupului, Radu Cosmin Bădiță, Corina Murafa, Gabriela Moroianu, Mihai Nicolae Cătălin, Florin Rădoi, Radu Mircea Ion, Sorin Adrian Vasilescu, Gabriel Gheorghe, Marius Sorin Bota, Dănuț Andrușcă, Camelia Sulger și Crum Mitricof.

La data de 22 octombrie expiră mandatele a patru din cei șapte membri ai comitetului de reglementare al ANRE, funcții ocupate momentan de Niculae Havrileț (președinte), Emil Calotă (vicepreședinte), Zoltan Nagy-Bege și Gheorghe Barbu.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ponta a dat în diaree! Tudose l-a dat cu capul de pereți! „Victore, dac-o mai arzi mult la două capete cu PSD-…

2 HOPA! Kovesi iese la rampă pentru a stopa PORCĂRIILE Propagandei PSD! „NU a existat secție pentru magistrați î…

3 MAFIE pe față! Condiția secretă pusă de Tăriceanu pentru a vota Guvernul Orban

4 „Folosiți NUCLEARA, domnule Orban!” Excepționalul mesaj al fostului consilier prezidențial Iulian Fota către p…

5 Rareș Bogdan anunță desființarea Secției Speciale

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video