După Brexit, paşapoartele britanice vor reveni la albastrul lor ''emblematic'' de altădată

După Brexit, paşapoartele britanice vor reveni la albastrul lor ''emblematic'' de altădată

Ministerul britanic de Interne a anunţat vineri că, după Brexit, paşapoartele eliberate pentru cetăţenii Regatului Unit nu vor mai avea culoarea bordo şi vor reveni la albastrul lor ''emblematic'' de altădată, relatează AFP.

''Ieşirea din UE ne dă ocazia unică de a reinstaura identitatea noastră naţională'', a declarat Brandon Lewis, secretar de stat pentru imigraţie, într-un comunicat. ''De aceea, sunt încântat să anunţ că paşapoartele britanice îşi vor recăpăta designul emblematic aurit pe un fond albastru odată cu ieşirea din Uniunea Europeană în 2019'', a adăugat el.

Noile paşapoarte de culoare albastră nu vor fi livrate decât odată cu reînnoirea contractului cu fabricantul, în octombrie 2019. În acel interval, între data Brexit-ului, 29 martie 2019, şi luna octombrie, cele de culoare bordo vor fi în continuare folosite, dar menţiunea ''Uniunea Europeană'' va dispărea.

Culoarea albastră a fost utilizată prima dată în 1921 pe paşapoartele britanice, înainte ca ţara să adere la UE şi să înceapă să emită din 1988 documentul în formatul uniform ales pentru ansamblul Uniunii Europene.

Tabloidul conservator The Sun, un susţinător fervent al Brexit-ului şi care a făcut campanie pentru reintroducerea paşaportului în fostul său format, a estimat că această decizie reprezintă ''o victorie senzaţională'' şi că guvernul ''a dat curs cererii sale''.

Anunţul a fost primit în mod diferit de către deputaţii britanici. ''Un frumos cadou de Crăciun pentru cei cărora le pasă de identitatea naţională: reintroducerea propriului nostru paşaport britanic este un simbol puternic de revenire a Regatului Unit'', a declarat entuziasmat conservatorul Andrew Rosindell pe Twitter.

''Aceasta schimbă totul. Sunt în prezent un partizan fervent al Brexit-ului, dacă aceasta înseamnă că pot să am un paşaport albastru. Dacă ei ar fi venit cu acest argument mai devreme, am fi putut economisi atât de mult timp'', a declarat ironic pe Twitter Ian Murray, un ales laburist pro-UE, reafirmându-şi ataşamentul faţă de documentul de culoare bordo.

Brandon Lewis a afirmat că noul paşaport va fi ''unul dintre documentele cele mai sigure din lume, cu o serie de noi măsuri de securitate, pentru a-l proteja de fraudă şi de contrafaceri''.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...