După o problemă tehnică, un vehicul rusesc de tip cargo s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională

După o problemă tehnică, un vehicul rusesc de tip cargo s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională

Un vehicul rusesc de tip cargo din gama Progress, care transportă rezerve de oxigen, materiale şi provizii, s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) miercuri, după o călătorie pe orbită de două zile şi o mică problemă tehnică apărută în timpul procedurii de andocare automatizată, informează DPA.

Astronauţii de la bordul ISS au fost nevoiţi să cupleze manual vehiculul Progress, după ce acesta nu a reuşit să se conecteze prin procedura automatizată. La 20 de minute după momentul planificat al andocării, un purtător de cuvânt al agenţiei spaţiale ruse, Roscosmos, a anunţat că procedura manuală a avut succes.

Vehiculul Progress a fost încărcat cu carburanţi, provizii şi materiale care vor fi utilizate pentru a sigila o mică fisură apărută în pereţii modulului rusesc Zvezda din structura ISS, prin care aerul se scurge în afara staţiei orbitale începând din august 2020. Un nou microscop îi va ajuta pe astronauţi să găsească acea fisură.

Scurgerea de oxigen îi deranjează pe astronauţii aflaţi la bordul ISS de mai multe luni. Ea a provocat deja o scădere temporară a presiunii de la bordul avanpostului orbital.

Astronauţii aflaţi în prezent pe ISS, al căror comandant este cosmonautul rus Serghei Rîjikov, au anunţat că rezervele de oxigen se epuizează mai repede decât se aşteptau.

Roscosmos a anunţat că în viitor oxigenul de la bordul staţiei va fi produs cu ajutorul unor plante acvatice şi al unor bacterii, folosind un bioreactor care a fost transportat de vehiculul Progress. Bioreactorul va putea fi utilizat şi pentru a produce alimente, potrivit agenţiei spaţiale ruse.

Echipajul de pe ISS va primi în urma andocării de miercuri şi o serie de medicamente şi articole vestimentare.

Potrivit Roscosmos, la bordul ISS se află în prezent şapte astronauţi: doi ruşi, patru americani şi un japonez.

Staţia Spaţială Internaţională, devenită tot mai îmbătrânită, s-a confruntat de-a lungul anilor săi de funcţionare cu numeroase avarii, inclusiv cu defectarea unei toalete în segmentul rusesc.

Vehiculul Progress şi încărcătura sa de 2,5 tone au fost transportate în spaţiu de o rachetă Soyuz, care a fost lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan în cursul zilei de luni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani