După UE, ne rupem și de SUA? Gest SFIDĂTOR făcut de Meleșcanu! MAE a CENZURAT un comunicat despre CORUPȚIA din România al Departamentului de Stat al SUA!

După UE, ne rupem și de SUA? Gest SFIDĂTOR făcut de Meleșcanu! MAE a CENZURAT un comunicat despre CORUPȚIA din România al Departamentului de Stat al SUA!

După UE, ne rupem și de SUA? Gest SFIDĂTOR făcut de Meleșcanu! MAE a CENZURAT un comunicat despre CORUPȚIA din România al Departamentului de Stat al SUA! Ministerul român de Externe a „omis” să precizeze într-un comunicat de presă că Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, i-a spus omologului său român, Teodor Meleșcanu, cât de important este ca România să continue lupta anticorupție, în contextul agresiunii rusești în regiune.

Cei doi oficiali au avut luni o întrevedere de lucru la Washington. La întrevedere au participat și ambasadorul României în SUA, George Maior, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, David Hale şi asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene, Philip Reeker.

Pasajul referitor la lupta anticorupție se regăsește în comunicatul de presă al Departamentului de Stat al SUA, nu și în cel a MAE român.

Comunicatul de la washington este următorul: „Secretarul de Stat Michael R. Pompeo s-a întâlnit azi (luni, n.red.) la Washington, DC, cu ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu.

Au discutat despre strânsa cooperare cu România în domeniul securităţii, un stat aliat NATO ferm, care îşi îndeplineşte angajamentele privind împărţirea cheltuielilor de apărare, şi despre provocările cu care se confruntă NATO pe flancul său estic.

Au vorbit, mai exact, despre agresiunea rusă în zona Mării Negre şi contribuţia României la asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre.

De asemenea, au discutat despre importanţa eforturilor României de combatere a corupţiei care subminează instituţiile democratice şi încurajează influenţa malignă a adversarilor".

Comunicatul MAE are o formă diferită: „(...) Cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor guverne, român şi american, pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Ministrul român a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale (...)

Cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor guverne, român şi american, pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Ministrul român a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale (...)

Au mai fost discutate eforturile regionale şi globale în problematica neproliferării, combaterii terorismului şi amenințărilor asimetrice de securitate, secretarul de stat american remarcând contribuțiile importante ale României în cadrul organizațiilor şi mecanismelor internaționale, dar şi expertiza de înaltă ținută a specialiștilor şi profesioniștilor români. De asemenea, a fost discutată intensificarea cooperării bilaterale în domeniul energiei.”

Adică: bla, bla. bla...

Dragnea: Relaţia cu SUA e bunicică, nu bună

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat săptămâna trectă, la Antena 3, că relaţia cu Statele Unite "este una bunicică, nu bună", apreciind că din partea României "este foarte bună", dar din partea SUA "e bunicică", în timp ce "avantajele concrete pentru România, din punct de vedere economic şi strategic, nu sunt foarte mari".

 "Relaţia cu Statele Unite este una bunicică, nu bună, e bunicică. A noastră, în sensul că din partea noastră este foarte bună, din partea lor e bunicică. Adică Ambasada Americii de aici are un anumit mesaj, un anumit discurs şi o anumită abordare, administraţia de acolo se pare că are altă abordare. Dar când se trage linie, avantajele concrete pentru România, din punct de vedere economic şi strategic, nu sunt foarte mari. În schimb, pentru noi SUA reprezintă o garanţie uriaşă de securitate cu care nu avem voie să ne jucăm", a declarat Dragnea.





Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...