Duterte restabileşte acordul cu privire la prezenţa trupelor americane în Filipine

Duterte restabileşte acordul cu privire la prezenţa trupelor americane în Filipine

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a renunţat la retragerea arhipelagului dintr-un tratat militar cu SUA, pact ce reglementează prezenţa trupelor americane în Filipine, a anunţat vineri ministrul filipinez al apărării cu ocazia vizitei şefului Pentagonului, Lloyd Austin, la Manila, potrivit AFP şi Reuters.

Duterte anunţase în februarie 2020 că intenţionează să retragă Filipine din acordul VFA (Visiting Forces Agreement), care oferă un cadru legal prezenţei trupelor americane în arhipelagul filipinez şi organizării exerciţiilor militare comune.

El anunţase această ruptură după ce SUA au anulat viza pentru unul dintre apropiaţii săi, fostul şef al poliţiei filipineze extrem de implicat în sângerosul război declanşat de Duterte împotriva traficului de droguri.

De atunci, VFA a fost totuşi prelungit de trei ori, ultima oară în luna iunie după luni de negocieri bilaterale.

Ministrul filipinez al apărării, Delfin Lorenzana, a explicat vineri că VFA este 'din nou complet activat' în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Lloyd Austin, care se află la Manila în cadrul turneului său în Asia de Sud-Est.

"Ieri seară (joi), după întâlnirea cu ministrul Austin, preşedintele a decis să-şi retragă scrisoarea de ieşire din VFA", a spus Lorenzana. Pactul "stă din nou în picioare", a adăugat el.

'Visiting Forces Agreement' îi divizează pe filipinezi, unde forţele de stânga şi militanţii naţionalişti denunţă de mult timp tratamentul specific rezervat militarilor americani acuzaţi de delicte pe teritoriul arhipelagului.

Susţinătorii pactului declară dimpotrivă că rezilierea documentului ar compromite capacitatea arhipelagului de a se apăra şi ar destabiliza eforturile SUA de a limita ambiţiile Beijingului în Marea Chinei de Sud, notează AFP.

Austin - aflat în prima sa vizită în Filipine în calitate de şef al Pentagonului - a salutat decizia lui Duterte care "conferă un anumit grad de stabilitate pentru a merge înainte".

"O alianţă SUA-Filipine puternică şi rezilientă este vitală pentru securitatea, stabilitatea şi prosperitatea zonei indo-pacifice", a menţionat ministrul american al apărării.

China revendică cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud, bogată în resurse naturale, potrivit AFP.

Mai multe ţări riverane, precum Filipine, Malaezia, Brunei şi Vietnam contestă anumite revendicări chineze în acest spaţiu maritim, rută-cheie în comerţul mondial.

Austin declarase marţi, în Singapore, că revendicările tot mai mari ale Beijingului în zonă "sunt nefondate din punctul de vedere al dreptului internaţional", menţionând totodată că poziţia Chinei "aduce atingere suveranităţii statelor din regine".

"Vom continua să sprijinim statele riverane (Mării Chinei de Sud) din regiune care vor să-şi păstreze drepturile în virtutea dreptului internaţional", a afirmat şeful Pentagonului.

Fostă colonie americană (1898-1946), Filipinele au relaţii culturale şi economice foarte strânse cu SUA: cele două ţări sunt legate printr-un tratat de apărare reciprocă, iar forţele americane oferă de ani de zile filipinezilor asistenţă în diferite sarcini legate de securitatea arhipelagului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?