E invazie de tractoriști! PSD l-ar susține pe fratele lui Paul Stănescu la șefia ANRE, arbitrul pieței energetice

E invazie de tractoriști! PSD l-ar susține pe fratele lui Paul Stănescu la șefia ANRE, arbitrul pieței energetice

PSD îl susține pe Alexandru Stănescu la șefia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE), instituție cheie din domeniul energiei, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid .
Stănescu ar urma să fie audiat și numit prin vot în Parlament.

Stănescu nu are nici o legătură cu domeniul energiei, ci s-a remarcat cu afaceri în agricultură. Fost deputat în legislatura trecută, Stănescu a fost vicepreședinte la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților.

Potrivit CV-ului , a absolvit în 1986 Facultatea de Mecanică Agricolă București. Între 1986 și 1993 a fost inginer la S.C. Agromec Vișina S.A, Vișina iar între 1994 și 2012 a fost director general la S.C. Agromec Bucinișu S.A., Bucinișu.

Potrivit declarației de avere , deține mai multe terenuri agricole în Corabia, în suprafață de câtva zeci de hectare, în județul Olt.

Ca parlamentar, s-a remarcat printr-un proiect de lege care interzice practic românilor și străinilor care nu sunt fermieri să cumpere teren agricol în România.

Fostul ministru al agriculturii, Adrian Oros, declara, în martie 2021, că vânzarea terenurilor agricole a fost blocată anul trecut de PSD, fiind creată o procedură greoaie şi complicată prin care oamenii erau încurajaţi să vândă şi să cumpere cu acte de mână şmecherilor din agricultură.

Și fratele său, Paul Stănescu, actual secretar general al PSD, este specialist în tractoare și agronomie. Fost șef al IAS Studina în perioada comunistă, Paul Stănescu și-a construit o puternică afacere în agricultură împreună cu familia în comuna Vișina, condusă de tatăl său ca primar.

Context

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este arbitrul pieței de energie și ar trebui să aibă o activitate independentă de guvern sau parlament.

Rolul ANRE este de reglementare a pieței energiei electrice și a pieței gazelor. Printre atribuțiile ANRE este stabilirea prețurilor reglementate pentru furnizori, crearea cadrului de reglementare și gestionarea liberalizării piețelor de energie electrică și furnizare de gaze.

ANRE decide, de exemplu, dacă permite apariția ”băieților deștepți” pe piața de energie, permițând sau nu încheierea de contracte bilaterale cu durată mare care să ocolească tranzacționarea transparentă pe bursă.

De asemenea, Autoritatea decide ce cheltuieli realizate de companiile furnizoare pot fi recunoscute în costul final al facturilor.

În plus, ANRE poate interveni indirect și asupra prețului gazelor, putând impune noi standarde tehnice (de ex. concentrația minimă de metan) care au impact direct asupra prețurilor din piață.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”