E oficial: Armata Română se dotează cu tancuri americane Abrams VIDEO

E oficial: Armata Română se dotează cu tancuri americane Abrams VIDEO

Statul Major al Forțelor Terestre s-a decis să opteze pentru achiziționarea unui batalion de celebre tancuri americane Abrams. Potrivit generalului Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, MApN va achiziționa un batalion de tancuri de tancuri Abrams într-o tranzactie G2G

Tanc Abrams vor ajunge la militarii români FOTO Arhivă

Tancurile, în număr de 56 de unități, conform normelor americane, vor fi integrate echipamente noi în conformitate cu varianta cerută de Armata Română.

„Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele autopropulsate pe șenile. De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă, dar și două tipuri de rachete pentru avioane F-16. În același timp sunt pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului, cererile noastre privind aprobarea unui batalion de tancuri Abrams”, a declarat într-un podcast al MApN generalul Teodor Incicaș. Șeful Direcției Generale pentru Armamente a precizat că MApN a ales tancurile Abrams pentru că „Statul Major al Forțeloir Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, Abrams, e cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor”. Generalul a mai precizat că achiziția va fi de tip guvern la guvern (G2G), tancurile Abrams nefiind vândute printr-un sistem comercial de tipul relației directe cu compania.

În Războiul din Golf nu a fost distrus nici măcar un Abrams

La sfârșitul anului trecut, „Adevărul” anunța că, cel mai probabil, anul 2023 ar putea fi unul în care se va decide ce tancuri se vor achiziționa pentru Ministerul Apărării Naționale (MApN), capitol la care militarii români nu stau tocmai bine. La vremea respectivă mai erau încă discuții pentru că militarii nu erau încă deciși dacă aleg modelul american Abrams sau cel german Leopard 2.

Abrams este un tanc principal de luptă din generaţia a treia, iar printre caracteristicile notabile ale acestuia se pot menţiona utilizarea unei puternice turbine cu gaz, adoptarea unui blindaj compozit sofisticat şi depozitarea muniţiei într-un compartiment separat de cel al echipajului, pentru o protecţie superioară a tanchiştilor.

În timp, tancul american de 61,3 tone s-a dovedit de neoprit în teatrele de război. Printre ultimele lupte la care au participat aceste tancuri moderne au fost cele desfăşurate în Războiul din Golf, când doar câteva dintre acestea au fost deteriorate şi niciunul nu a fost distrus.

Experții militari consideră tancul Abrams ca fiind unul extrem de eficient și este operat de țări precum SUA, Egipt, Kuwait, Arabia Saudită, Australia și, mai nou, Polonia.

Cât va costa programul de achiziție

Cel mai probabil, România va achiziționa tancuri Abrams în varianta M1A2 SEPv3. Valoarea contractului nu este cunoscută, dar având în vedere că un astfel de tanc costă peste 10 milioane de dolari, tranzacția va depăși cu siguranță o jumătate de miliard de dolari. Tancurile Abrams M1A2 SEPv3 sunt fabricate de General Dynamics, compania americană care acum produce în România, la Uzina Mecanică București (UMB), blindatele Piranha 5 pentru MApN. Formarea militarolor români pentru operarea acestor mașini de luptă s-ar putea face în Polonia unde General Dynamics a înființat, în zona poligonului Biedrusko, o școală denumită „Abrams Tank Training Academy” pe care a dotat-o cu simulatoare, dar și cu 28 de tancuri Abrams.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă