Ea este Sarah Gillbert, „mămica” vaccinului AstraZeneca, serul care a stricat apele marilor rechini

Ea este Sarah Gillbert, „mămica” vaccinului AstraZeneca, serul care a stricat apele marilor rechini

Reportaje-Live : Problemele Astra Zeneca

Cursa vaccinului anti Covid a aliniat la start state cu regimuri autoritare gen Rusia sau China impreuna cu corporatii big pharma. O cursa in care cine producea primul vaccinul castiga zeci de miliarde. Dincolo de scopul nobil de a salva planeta si vietile a mii sau milioane de oameni, nu se poate sa nu remarcam super afacerea vaccinurilor. Ganditi-va ca fiecare om de pe planeta va avea teoretic nevoie de un vaccin. Iar daca virusul va suferi si mutatii imaginati-va ca in fiecare an se vor vaccina miliarde de oameni. Cam cati bani se pot face de aici?

Dar nu despre oportunitatile big pharma vorbim in seara asta.

In cursa asta pentru vaccin, marile corporatii au incercat efectiv sa cumpere cercetatori si institute de cercetare. Tehonologia medicala si cercetarea medicala sunt oricum la un nivel foarte ridicat si multe descoperiri si patente sunt tinute in sertare. Motivul este simplu. Acum o luam un pic pe aratura si ne aruncam in speculatii dar de dragul demonstratiei imaginati-va ca maine apare un medicament super ieftin pentru diabet (o pastila unica) care rezolva definitiv aceasta afectiune. In acel moment se prabuseste o intreaga industrie de medicamente, consumabile, infrastuctura. Fiecare mare boala a umanitatii are in spate o intreaga industrie in care sunt pompate mii de miliarde de toate statele lumii. Putem deci specula ca unele medicamente sau descoperiri nu servesc industriilor farmaceutice gigant din spate.

Ce legatura are cu Covid? Pai are.

Tehnologiile ultramoderne destinate unor vaccinuri eficiente existau deja. Problema era ca institutele de cercetare care le detineau nu detineau capacitatea de a le fabrica la nivel de masa.

Asa au aparut asocieri BioNtech-Pfizer sau Oxford - Astra-Zeneca. Unii veneau cu tehnologia si altii cu capacitatile de productie.

In nebunia asta, Sarah Gillbert, unul dintre cei mai renumiti specialisti in vaccinuri din lume si sefa echipei de la Oxford si-a mentinut coloana vertebrala. A conditionat colaborarea intre Oxford si gigantul britanico-suedez Astra-Zeneca de obligatia de a face vaccinul anti Covid accesibil pentru oricine, pentru orice tara din lume. Practic cercetatorii de la Oxford si-au cedat munca conditionat.

Si de aici incepe saga vaccinului Astra Zeneca. Prima problema cu acest vaccin este ca costa mult prea putin.

Iata preturile la care a cumparat UE vaccinurile.
Oxford - AstraZeneca: 1,78 Euro
Johnson & Johnson: 8,50 Dolari
Sanofi-GSK: 7,56 Euro (inca nu e gata)
CureVac: 10 Euro (in aprobare)
Pfizer - BioNTech: 12 Euro
Moderna: 18 Dolari

Cand ai un vaccin atat de ieftin cam strici piata vaccinurilor si afacerile cu potential de zeci sau sute de miliarde. Nu acum, azi, cand toti cumpara orice, indiferent cat costa. Pe termen mediu insa situatia e diferita. Tarile sarace din lume cu siguranta vor prefera AZ in loc de Moderna sau Pfizer.

In toata situatia asta AZ strica potentialele profituri pentru toti. Loveste atat in big pharma cat si in vaccinurile rusesti sau chinezesti. AZ incurca pe toata lumea. Sarah Gillbert, doamna aceea cercetator de la Oxford s-a trezit ea sa incurce pe toata lumea cu vaccinul ei ieftin.

Prin urmare tot ceea ce am vazut in ultima vreme este doar o actiune profesionista de denigrare a celor de la AZ fara nici un fundament stiintific.

In toata povestea asta trebuie sa retinem un lucru. Pentru big pharma, vaccinurile sunt afacerea secolului. Big pharma nu are nici un interes ca aceasta criza sa se termine sau ca vaccinurile sa actioneze pe termen lung.

Binenteles toate acestea sunt pure speculatii. Nu trebuie sa ma credeti. In cateva ore veti vedea ca EMA va confirma ca nu exista nici un motiv pentru intreruperea vaccinarii cu AZ. Dar suspiciunile au fost aruncate deja. Oamenii nu au incredere. Nu trebuie sa credeti nici cand va spun AZ e printre cele mai sigure vaccinuri fiind fabricat cu o tehnologie testata deja 20 de ani si nu una absolut noua (nu am zis ca nu este ok tehnologia revolutionara de vaccinare pe baza de ARN ci doar mai putin testata).

Deci AZ are probleme mari. Incurca si enerveaza pe toata lumea. AZ trebuie scos din joc chiar daca cu ocazia asta generam o stare de neincredere generala cu privire la vaccinuri si prelungim pandemia 2-3 ani.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…