Economia Ungariei a intrat în recesiune tehnică

Economia Ungariei a intrat în recesiune tehnică

Economia Ungariei a intrat în recesiune tehnică în al patrulea trimestru al anului trecut în timp ce cea a României a încheiat anul 2022 mai puternic decât se așteptau analiștii în contextul în care Europa Centrală și de Est se confruntă cu criza de trai, scriu agenția Reuters și Nasdaq.com .

Viktor OrbanFoto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia Images

Țările din estul Uniunii Europene s-au confruntat cu riscurile de a intra în recesiune din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor la energie și alimente, situație care a obligat consumatorii să își reducă cheltuielile lunare.

În același timp, firmele depun mari eforturi de a păstra nivelul vânzărilor în aceste condiții de inflație ridicată.

Datele de la sfârșitu lunii ianuarie arată că economia Cehiei a intrat într-o ușoară recesiune în a doua jumătate a anului trecut.

Datele publicate marți de Ungaria arată același lucru, țara condusă de Viktor Orban înregistrând o contracție a economiei pentru al doilea trimestru consecutiv.

PIB-ul Ungariei a scăzut cu 0,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut după ce în trimestrul 3 al lui 2022 s-a diminuat cu 0,7%.

Per total însă economia ungară a crescut cu 0,4% în 2022. Însă acest lucru nu a fost suficient pentru a preveni intrarea economiei Ungariei într-o recesiune tehnică.

„Pentru moment vedem o probabilitate realistă ca PIB-ul să se contracte și în primul trimestru din 2023, pentru ca apoi să poată să înceapă recuperarea către nivelurile de dinainte de criză”, afirmă Peter Virovacz, economist la ING.

Vești proaste pentru Ungaria, date pozitive pentru România

Slovacia în schimb a publicat date care arată o creștere trimestrială de 0,3%, în timp ce pe tot anul trecut PIB-ul țării a crescut cu 1,1%, ușor peste așteptările economiștilor.

Există semne că inflația în țările din Europa Centrală a ajuns la un punct de maxim la începutul acestui an, oferind un oarecare sentiment de siguranță băncilor centrale care au ales să mențină la același nivel dobânzile de referință după ce au strâns șurubul asupra politicii monetare în 2021 și 2022 când au început presiunile inflaționiste.

În ceea ce privește România, datele publicate marți de Institutul Național de Statistică arată o creștere economică de 4,8% în 2022.

Conform instituției, produsul intern brut în trimestrul IV 2022 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,1% comparativ cu trimestrul III 2022. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2021 a înregistrat o creştere cu 4,6% pe seria brută şi cu 5% pe seria ajustată sezonier.

Declanșarea războiului din Ucraina în urmă cu aproape un an a exacerbat presiunile inflaționiste cauzate de pandemia de COVID-19, provocând un șoc pe piețele de energie și creșterea galopantă a prețurilor pentru electricitate și gaze naturale.

Ungaria a fost țara europeană cu cea mai mare rată a inflației în luna ianuarie a acestui an, aceasta ajungând la nivelul de 25,7%.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”