Ecuador: Acord între guvern şi indigeni pentru încetarea crizei

Ecuador: Acord între guvern şi indigeni pentru încetarea crizei

Guvernul ecuadorian şi mişcarea indigenă au ajuns duminică la un acord pentru a ieşi din criza socială care a paralizat ţara timp de 12 zile şi care a făcut şapte morţi şi 1.300 de răniţi, controversatul decret de eliminare a subvenţiilor la combustibili fiind retras, relatează luni AFP.

Cele două părţi au convenit asupra pregătirii unui nou decret care anulează decretul 883 ''privind benzina'' şi cu acest acord mobilizarea se încheie, a anunţat Arnaud Peral, reprezentant al ONU în Ecuador, care a mediat dialogul împreună cu Biserica Catolică.

Quito se prăbuşea sâmbătă în haos în pofida intrării în vigoare a stării de asediu şi controlului militar, în cea de-a 11-a zi a unei crize sociale fără precedent provocate de reforme economice legate de un împrumut din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), notează AFP.

Confruntat cu cea mai gravă criză a mandatului său, preşedintele Lenin Moreno, ales în 2017, a transferat lunea trecută sediul guvernului la Guayaquil (sud-vest). Starea de urgenţă a fost decretată pentru 60 de zile, precum şi starea de asediu în jurul instituţiilor puterii, cu 74.000 de militari şi poliţişti desfăşuraţi.

Indigenii - care reprezintă 25% din cei 17,3 milioane de locuitori - resping eliminarea subvenţiilor la carburanţi, care îi loveşte din plin: reprezentând 68% dintre săracii din ţară, ei lucrează mai ales în agricultură şi văd scăpând de sub control cheltuielile cu transportul produselor lor, mai scrie AFP. AGERPRES/( AS - editor: Violeta Gheorghe, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”