Ecuador: Acord între guvern şi indigeni pentru încetarea crizei

Ecuador: Acord între guvern şi indigeni pentru încetarea crizei

Guvernul ecuadorian şi mişcarea indigenă au ajuns duminică la un acord pentru a ieşi din criza socială care a paralizat ţara timp de 12 zile şi care a făcut şapte morţi şi 1.300 de răniţi, controversatul decret de eliminare a subvenţiilor la combustibili fiind retras, relatează luni AFP.

Cele două părţi au convenit asupra pregătirii unui nou decret care anulează decretul 883 ''privind benzina'' şi cu acest acord mobilizarea se încheie, a anunţat Arnaud Peral, reprezentant al ONU în Ecuador, care a mediat dialogul împreună cu Biserica Catolică.

Quito se prăbuşea sâmbătă în haos în pofida intrării în vigoare a stării de asediu şi controlului militar, în cea de-a 11-a zi a unei crize sociale fără precedent provocate de reforme economice legate de un împrumut din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), notează AFP.

Confruntat cu cea mai gravă criză a mandatului său, preşedintele Lenin Moreno, ales în 2017, a transferat lunea trecută sediul guvernului la Guayaquil (sud-vest). Starea de urgenţă a fost decretată pentru 60 de zile, precum şi starea de asediu în jurul instituţiilor puterii, cu 74.000 de militari şi poliţişti desfăşuraţi.

Indigenii - care reprezintă 25% din cei 17,3 milioane de locuitori - resping eliminarea subvenţiilor la carburanţi, care îi loveşte din plin: reprezentând 68% dintre săracii din ţară, ei lucrează mai ales în agricultură şi văd scăpând de sub control cheltuielile cu transportul produselor lor, mai scrie AFP. AGERPRES/( AS - editor: Violeta Gheorghe, editor online: Gabriela Badea) 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria

3 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

4 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

5 Așa arată sfidarea României...