Ecuador: Fostul preşedinte Rafael Correa a fost condamnat la opt de ani de închisoare pentru corupţie

Ecuador: Fostul preşedinte Rafael Correa a fost condamnat la opt de ani de închisoare pentru corupţie

Fostul preşedinte socialist ecuadorian Rafael Correa, care locuieşte în Belgia, a fost condamnat marţi în absenţă la opt ani de închisoare, în prima instanţă, într-un caz de corupţie din perioada mandatului său (2007-2017), potrivit anunţului făcut de Parchetul din Quito, transmite AFP.

Alte 17 persoane au primit aceeaşi sentinţă, printre care fostul vicepreşedinte Jorge Glas şi foşti colaboratori ai lui Correa, conform precizărilor făcute de Parchetul ecuadorian pe Twitter.

Jorge Glas execută deja o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru luare de mită de la gigantul brazilian din domeniul construcţiilor Odebrecht.

Rafael Correa, care s-a declarat constat victimă a unei persecuţii politice cu ajutorul magistraţilor, a contestat decizia instanţei.

"Cunosc procesul şi ceea ce spun judecătorii, este o MINCIUNĂ. Nu au dovedit absolut NIMIC. Mărturie complet falsă, fără probe", a scris fostul preşedinte ecuadorian pe Twitter.

Justiţia i-a condamnat pe Correa şi pe unii din foştii săi colaboratori pentru implicarea într-un sistem de luare de mită de la companii în schimbul atribuirii de contracte.

Totodată, Curtea a dispus "pierderea drepturilor de participare (politică) timp de 25 de ani pentru toţi condamnaţii".

Dacă decizia este confirmată în apel, cariera politică a lui Rafael Correa se va încheia, deoarece Constituţia ecuadoriană interzice candidatura persoanelor condamnate pentru corupţie, îmbogăţire ilicită sau delapidare.

Ţinta a aproximativ treizeci de plângeri în Ecuador, fostul preşedinte Correa este, de asemenea, urmărit penal pentru răpirea, dejucată rapid, a unuia din adversarii săi în Columbia, în 2012. Însă acest proces este pendinte, deoarece legislaţia din Ecuador prevede ca acuzatul să fie prezent la judecata unei astfel de infracţiuni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...