Ecuador: Guillermo Lasso a fost învestit preşedinte al ţării

Ecuador: Guillermo Lasso a fost învestit preşedinte al ţării

Guillermo Lasso, ales în luna aprilie preşedinte al Ecuadorului, primul lider de dreapta la conducerea ţării în ultimii 14 ani, a preluat luni oficial funcţia în cadrul unei ceremonii care a avut loc în capitala Quito, informează AFP.

În conformitate cu prevederile constituţionale, Lasso, în vârstă de 65 de ani, a depus jurământul în faţa parlamentului unicameral în prezenţa unor pesonalităţi externe printre care s-au remarcat preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, al Republicii Dominicane, Luis Abinader, al Haiti, Jovenel Moise, precum şi regele Spaniei, Felipe al VI-lea.

Foto: (c) Jose Jacome/EPA


Delegaţia executivului american a fost condusă de ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, care, la sosirea sa duminică la Quito, a declarat că alegeri libere precum cele în urma cărora a fost ales preşedinte Guillermo Lasso constitue un exemplu pentru democraţie în regiune.

Foto: (c) Ecuador Presidency/Handout via REUTERS


Cea care i-a pus peste umăr eşarfa prezidenţială pe care scria "Puterea mea în Constituţie" a fost preşedinta parlamentului, Guadalupe Llori.

Foto: (c) Ecuador Presidency/Handout via REUTERS


Guillermo Lasso, un conservator, catolic fervent, loial organizaţiei catolice ultraconservatoare Opus Dei, devine şef de stat din a treia încercare, după înfrângerile din 2013 şi 2017.

Învingându-l pe Andres Arauz, în vârstă de 36 de ani, cu 52.36% din voturi în turul al doilea al scrutinului prezidenţial desfăşurat pe 11 aprilie, victoria sa pune capăt unei perioade în care a dominat stânga, marcată de figura fostului lider socialist Rafael Correa (2007-2017), care trăieşte în Belgia de când a părăsit puterea.

Lasso, lider al mişcării Creăm Oportunităţi (CREO) îi urmează la conducerea statului mai puţin popularului Lenin Moreno. În patru ani de mandat, popularitatea acestuia a scăzut de la 53.4% la 9.3% , potrivit institutului privat de cercetare a opiniei publice Cedatos.

Noul preşedinte va trebui să conducă o ţară divizată, aflată în criza economică.

PIB-ul Ecuadorului, ţară petrolieră, a scăzut cu 7.8% în 2020, afectat de scăderea preţului ţiţeiului, iar datoria globală reprezintă 63% din PIB.

Fostul bancher mizează pe comerţul liber şi crearea de locuri de muncă pentru a reporni economia. El a încredinţat conducerea ministerul economiei şi finanţelor unui economist care a lucrat pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI), Simon Cueva.

Totodată, Guillermo Lasso a promis că va regulariza situaţia zecilor de mii de venezueleni care şi-au părăsit ţara din cauza crizei economice. Potrivit datelor furnizate de autorităţi, aproximativ 350.000 de venezueleni locuiesc în Ecuador, majoritatea în provincia Pichincha, unde se află capitala Quito. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...