Efectele sancțiunilor: În Coreea de Nord, benzina s-a scumpit la 7 dolari/litru

Efectele sancțiunilor: În Coreea de Nord, benzina s-a scumpit la 7 dolari/litru

Prețul benzinei a crescut mult în ultimele luni, în Coreea de Nord, și a ajuns la 7-8000 de won (circa 6,1-7 dolari) litrul, a afirmat marți un oficial sud-coreean din Ministerul Unificării, citat de Yonhap. Angro, benzina costă 2500 de won (circa 2,2 dolari) litrul.

Aceeași sursă afirmă că orezul nu s-a scumpit, iar cursul de schimb al valutelor este relativ stabil.

Oficialul de la Seul consideră că încep să se observe efectele sancțiunilor adoptate de Consiliul de Securitate al ONU și de comunitatea internațională împotriva regimului de la Phenian. Rezoluția 2375 a Consiliului, adoptată după testul nuclear din 3 septembrie — cel mai recent efectuat în Coreea de Nord — urmărește reducerea cu aproximativ 30% a cantității de petrol livrate țării. Rezoluția 2371, din august, a redus exporturile nord-coreene de cărbune și alte minerale, ca reacție la lansarea unor rachete.

Comitetul ONU pentru sancțiuni împotriva Coreei de Nord a suplimentat și lista de articole care nu pot fi furnizate, vândute sau transferate Coreei de Nord, deoarece pot fi utilizate și în scop militar, mai informează marți Yonhap, care preia postul de radio Vocea Americii. Președintele comitetului, Sebastiano Cardi a depus lista la secretariatul Organizației Națiunilor Unite pe 5 septembrie, dar aceasta nu a fost publicată imediat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum arată sondajul pe baza căruia PSD şi PNL spun că discută comasarea alegerilor şi candidaturi pe liste comune

2 VIDEO Primul atac cu roi de drone al ucrainenilor a dat „daună totală” rușilor

3 Hărțile arată că asistăm la a doua invazie a Ucrainei! / Rusia a masat peste 260.000 de militari pentru a sparge frontul

4 Un articol care chiar merită citit...

5 „Îmi plac practicile sexuale neobișnuite” / Scandal la admiterea în magistratură, CSM, chemat să intervină