Egipt: Vizita premierului israelian şi a prinţului moştenitor din Abu Dhabi

Egipt: Vizita premierului israelian şi a prinţului moştenitor din Abu Dhabi

Premierul israelian, Naftali Bennett, şi conducătorul de facto al Emiratelor Arabe Unite (EAU), Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, au călătorit luni în Egipt pentru o întâlnire tripartită cu preşedintele Abdel Fattah al-Sissi, potrivit presei israeliene, scrie AFP.

Această întâlnire intervine pe fondul discuţiilor de la Viena pe tema programului nuclear iranian, impactul unui potenţial acord fiind evaluat de Israel şi mai multe ţări arabe, precum Egipt şi EAU.

Potrivit presei israeliene, Naftali Bennett urma să se întâlnească cu preşedintele al-Sissi.

La rândul său, Bassam Radi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui egiptean, a confirmat o întâlnire la Sharm al-Sheikh cu prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi şi conducător de facto al EAU, Mohammed bin Zayed al-Nahyan, pentru a discuta despre "relaţiile dintre cele două ţări".

Această întâlnire a fost anunţată de WAM, agenţia oficială de presă a EAU care şi-au normalizat relaţiile cu Israelul în 2020 şi a semnat ulterior mai multe acorduri comerciale.

Statul evreu priveşte critic un posibil acord internaţional privind programul nuclear al Iranului, inamicul său numărul unu, Naftali Bennett denunţând dorinţa de a semna un acord "aproape cu orice preţ".

Iranul şi Statele Unite negociază de 11 luni la Viena relansarea textului încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri pentru a garanta că nu va exista niciodată o bombă atomică iraniană.

Acordul este muribund de când americanii l-au părăsit în 2018 şi au reintrodus sancţiuni sufocând economia Iranului, determinând Republica Islamică să renunţe la restricţiile cheie asupra programului său nuclear.

Statele Unite au afirmat miercurea trecută că un compromis este "aproape", în special după mai multe semnale pozitive, printre care eliberarea a doi cetăţeni britanici de origine iraniană reţinuţi în Iran de câţiva ani.

Teheranul dă asigurări că mai sunt doar "două probleme" de rezolvat cu Washingtonul: "garanţiile economice", care ar proteja ţara de sancţiuni internaţionale, şi disputa privind Gărzile Revoluţionare. Iranul cere retragerea lor de pe lista neagră americană, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Israelul, cu Statele Unite principal aliat, a cerut vineri Washingtonului să lase această organizaţie pe lista neagră.

Săptămâna trecută, o delegaţie israeliană a efectuat o vizită în Egipt pentru a se întâlni cu responsabili egipteni. Israelul a anunţat deschiderea unei legături aeriene directe între Tel Aviv şi Sharm el-Sheikh cu începere din aprilie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...