Egiptul ar fi avertizat Israelul cu privire la o „operațiune îngrozitoare”. De ce ar fi ignorat Netanyahu informația

Egiptul ar fi avertizat Israelul cu privire la o „operațiune îngrozitoare”. De ce ar fi ignorat Netanyahu informația

Șeful spionajului egiptean a spus că îl avertizase pe primul ministru Benjamin Netanyahu cu privire la o „operațiune îngrozitoare”, precizând că Israelul a ignorat avertismentele repetate despre „ceva mare”.

Război în Israel FOTO Profimedia

Conform publicației israeliene Times of Israel, Netanyahu a fost avertizat direct de ministrul informațiilor de la Cairo, însă a refuzat să acționeze. Netanyahu a negat, luni, că a discutat cu vreun oficial egiptean despre situație.

Întrebările tot mai mari cu privire la eșecul masiv al serviciilor de informații israeliene de a anticipa și de a se pregăti pentru un atac surpriză al Hamas s-au agravat luni când un oficial egiptean a spus că Ierusalimul a ignorat avertismentele repetate conform cărora gruparea teroristă din Gaza plănuia „ceva mare”.

Oficialul a spus că Egiptul, care servește adesea ca mediator între Israel și Hamas, a vorbit în mod repetat cu israelienii despre „ceva mare”, fără a detalia.

Au minimizat amenințarea din Gaza

El a spus că oficialii israelieni s-au concentrat pe Cisiordania și au minimizat amenințarea din Gaza. Guvernul premierului Benjamin Netanyahu este format din susținători ai coloniștilor din Cisiordania care au cerut o suplimentare a forțelor de securitate, în fața valului de violențe în creștere din ultimele 18 luni.

I-am avertizat că vine o explozie a situației foarte curând, și că va fi foarte mare. Dar au subestimat aceste avertismente”, a declarat oficialul citat sub condiția anonimatului.

Oficialii egipteni au spus, de asemenea, că au fost șocați de indiferența lui Netanyahu față de aceste informații și că premierul i-a răspuns ministrului egiptean că armata israeliană este „înecată” în probleme în Cisiordania.

Biroul prim-ministrului a negat toate aceste informații într-o declarație luni, susținând că sunt o „minciună completă”.

Niciun mesaj timpuriu nu a venit din Egipt și prim-ministrul nu a vorbit sau nu s-a întâlnit cu șeful serviciilor de informații de la înființarea guvernului – nici indirect și nici direct. Aceasta este o știre complet falsă”, se arată în declarație.

Hamas a spart granițele țării

Cu toate acestea, Israelul nu a ignorat doar avertismentele venite partea aliaților săi.

Pentru palestinienii din Gaza, ochii Israelului nu sunt niciodată închiși. Dronele de supraveghere sunt în mod constant pe cer. Granița extrem de securizată este plină de camere de securitate și de soldați. Agențiile de informații lucrează cu surse și capacități cibernetice pentru a extrage informații.

Dar ochii Israelului păreau să fi fost închiși înaintea atacului surpriză al grupării teroriste Hamas, care a spart granițele israeliene și a trimis sute de teroriști pentru a efectua un atac masiv în care au fost ucise peste 700 de persoane și rănite mai mult de 2.000.

Aură de invincibilitate

Agențiile de informații ale Israelului au căpătat o aură de invincibilitate de-a lungul deceniilor datorită unui șir de realizări. Israelul a dejucat comploturi însămânțat în Cisiordania, ar fi vânat agenți Hamas în Dubai și a fost acuzat de uciderea unor oameni de știință iranieni din domeniul nuclear. Chiar și atunci când eforturile lor s-au poticnit, agenții Mossad, Shin Bet și serviciile de informații militare și-au păstrat mistica.

Dar atacul din weekend, care a surprins Israelul cu garda jos într-o sărbătoare evreiască importantă ridică întrebări cu privire la pregătirea țării în fața unui dușman mai slab, dar hotărât. La peste 48 de ore de la începutul atacului, teroriștii Hamas au continuat să lupte cu forțele israeliene în interiorul statului israelian, iar în timp ce peste 100 de israelieni se aflau în captivitatea Hamas în Gaza.

Acesta este un eșec major”, a spus Yaakov Amidror, fost consilier pentru securitate națională al prim-ministrului Benjamin Netanyahu. „Această operațiune demonstrează de fapt că abilitățile [de informații] din Gaza nu erau bune.”

„Mai întâi luptăm, apoi investigăm”

Amidror a refuzat să ofere o explicație pentru eșec, spunând că trebuie învățate lecții din aceste greșeli.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt principal al Armatei, a recunoscut că datorează o explicație publicului. Dar a spus că acum nu este momentul. „Mai întâi luptăm, apoi investigăm”, a spus el.

Unii spun că este prea devreme să aruncăm vina doar pe un eșec de informații. Ei subliniază un val de violență la nivel scăzut în Cisiordania, care a mutat unele resurse militare acolo și haosul politic care tulbură țara din cauza măsurilor guvernului de extremă-dreapta al lui Netanyahu de a revizui sistemul judiciar. Controversatul plan a amenințat coeziunea IDF, văzută ca armata populară.

Dar aparenta lipsă de cunoștințe prealabile a complotului Hamas va fi probabil văzută ca principalul vinovat în lanțul de evenimente care au dus la atacul masiv împotriva israelienilor din ultimele decenii.

Israelul și-a retras trupele și coloniștii din Fâșia Gaza în 2005, dezlipindu-l de controlul strâns asupra evenimentelor din teritoriu. Dar chiar și după ce Hamas a invadat Gaza în 2007, Israelul părea să-și mențină avantajul, folosind inteligența tehnologică și umană.

Hamas a reușit să-și țină planul ascuns

A pretins că știe locațiile precise ale conducerii Hamas și părea să demonstreze acest lucru prin uciderea țintită a liderilor teroriști cu lovituri precise, chirurgicale, uneori în timp ce aceștia dormeau. Israelul a știut unde să lovească tunelurile subterane folosite de Hamas pentru a transporta luptători și arme, distrugând kilometri de pasaje ascunse.

În ciuda acestor abilități, Hamas a reușit să-și țină planul ascuns. Atacul feroce, care probabil a necesitat luni de planificare și antrenament meticulos și a implicat coordonarea între mai multe grupuri teroriste, părea să fi trecut de radarul informațiilor israeliene.

Israelul a fost, de asemenea, preocupat și sfâșiat de planul de revizuire judiciară al lui Netanyahu. Acesta a primit avertismente repetate de la șefii Aapărării, precum și de mai mulți foști lideri ai agențiilor de informații ale țării, că planul de diviziune distruge coeziunea serviciilor de securitate ale țării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat