El este Mamady Doumbouya, noul lider al Guineei

El este Mamady Doumbouya, noul lider al Guineei

Mamady Doumbouya, locotenent-colonelul aflat în spatele loviturii de stat din Guineea şi a capturării preşedintelui Alpha Condé, îşi datorează puterea Grupului de forţe speciale, o unitate antiteroristă înfiinţată la iniţiativa sa.

Cu beretă roşie pe cap, ochelari de soare şi înfăşurat în drapelul Guineei, Mamady Doumbouya a denunţat duminică „gestionarea defectuoasă” a ţării sale şi a anunţat capturarea preşedintelui Alpha Condé, precum şi dizolvarea Constituţiei. A promis totodată că „va iniţia o consultare naţională pentru a începe o tranziţie reprezentativă şi paşnică”.

Preşedinte din decembrie 2010, Alpha Condé, în vârstă de 83 de ani, este pe larg contestat atât în Guineea, cât şi în rândul comunităţii internaţionale.

„Vom scrie împreună o nouă Constituţie, de această dată pentru toată Guineea”, a dat asigurări Mamady Doumbouya alături de câţiva pucişti.

Vizibil începând din 2018

Acest locotenent-colonel cu un fizic impunător nu este un necunoscut în Guineea. Guineenii l-au descoperit pentru prima dată exact acum trei ani, cu prilejul evenimentelor de sărbătorire a 60 de ani de independenţă. Mamady Doumbouya a participat la ceremoniile de atunci în calitate de comandant al Grupului de forţe speciale, o unitate antiteroristă înfiinţată în cadrul armatei la propunerea sa.

În prezent, Grupul de forţe speciale reuneşte cei mai bine instruiţi şi echipaţi militari din Guineea.

În februarie 2019, locotenent-colonelul Doumbouya şi-a reprezentat ţara la exerciţiul militar Flintlock din Burkina Faso. Acest exerciţiu militar, organizat de armata americană la Ouagadougou, a reunit mai mulţi ofiţeri de rang înalt de pe continentul african. Printre ei s-a aflat şi Assimi Goita, ofiţerul care l-a răsturnat de la putere pe 18 august 2020 pe preşedintele malian Ibrahim Boubacar Keïta.

Formare solidă

Ambiţios din fire, Mamady Doumbouya a avut parte de o formare solidă. A urmat cursuri la Şcoala de Aplicaţie pentru Infanterie din Senegal, la Academia Securitate Internaţională din Israel, la Şcoala de Stat Major Libreville (EEML) din Gabon, precum şi la Şcoala de Război din Paris. Deţine un master în apărare şi dinamică industrială la Universitatea Panthéon-Assas Paris II. Şi a fost instructor în Legiunea străină.

Potrivit lui Steve Toure, corespondentul France 24 pentru Niger şi Burkina Faso, Mamady Doumbouya este mai mult decât un militar.

„Colonelul Doumbouya este capabil să identifice şi să dezamorseze situaţiile de risc, rămânând calm într-un mediu ostil şi sub o presiune extremă”, îl descrie pentru agenţia de presă Anadolu jurnalistul Aladji Cellou, în prezent purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale al Guineei. „Se adaptează şi improvizează în orice situaţie care necesită autocontrol, evaluarea riscurilor şi luarea rapidă de decizii”, explică el.

Mamadou Doumbouya conduce acum Comitetul Naţional pentru Reconciliere şi Dezvoltare. Din noua sa calitate, locotenent-colonelul promite restaurarea democraţiei. „Dacă oamenii sunt zdrobiţi de elite, atunci rămâne la latitudinea armatei să le redea libertatea”, se declară convins el, reluând cuvintele lui Jerry Rawlings, un locotenent care a permis democratizarea Ghanei după ce a preluat puterea prin puci.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”