El este Q?/Un documentar HBO susține că a dezvăluit identitatea lui Q, personajul misterios din spatele mișcării QAnon

El este Q?/Un documentar HBO susține că a dezvăluit identitatea lui Q, personajul misterios din spatele mișcării QAnon

Liderul informal al mișcării conspiraționiste care susține că Donald Trump se luptă cu o cabală de sataniști și pedofili a sugerat până acum că este un insider al guvernului. Dar realizatorul unui nou documentar pe tema QAnon spune că misteriosul Q este de fapt Ron Watkins, un bărbat care nu are nicio legătură cu serviciile secrete și care administrează forumul online 8kun și crește porci în Filipine, scrie Washington Post.

Identitatea lui Q, profetul mișcării extremiste QAnon, un așa-zis membru al serviciilor secrete care trimitea constant mesaje codificate pentru suporterii din întreaga lume, a fost timp de ani de zile un mister.

Dar realizatorii unui documentar HBO sugerează că răspunsul este foarte simplu: Q ar fi de fapt Ron Watkins, administratorul forumului online 8kun (fost 8chan), o gazdă bună a mișcării conspiraționiste. Mulți cercetători QAnon au sugerat în trecut că Watkins este autorul mesajelor criptice care spuneau printre altele că Donald Trump poartă un război împotriva unei elite internaționale de pedofili sataniști democrați.

Acesta a negat însă orice implicare, spunând că forumul pe care îl administrează este o platformă neutră și că el nu este un participant la mișcare.

Dar în ultimul episod al miniseriei de documentare difuzate de HBO – „Q: În mijlocul furtunii”, realizatorul Cullen Hoback susține că a obținut dovada necesară pentru a-l incrimina pe Watkins drept autorul celor peste 4.000 de mesaje postate din 2017 și până acum.

Într-un interviu cu Hoback, Watkins a admis că distribuit acuzații privind fraudarea votului după alegerile pierdute de Trump în noiembrie 2020.

„Au fost practic trei ani în care am instruit persoanele normale să facă muncă de investigații. E practic ceea ce am făcut și înainte, în mod anonim, dar niciodată drept Q”, a spus Watkins. El a adăugat apoi: „Niciodată drept Q, promit. Nu sunt Q”, a întărit el. P

entru realizatorul documentarului, prima parte a declarației lui Watkins echivalează cu o mărturisire. Nu și pentru Watkins însă. El a simțit totuși nevoia să le transmită iarăși celor 150.000 ai canalului său de Telegram, ulterior, că nu este Q.

Documentarul și acuzațiile lui Hoback au revigorat însă dezbaterea privind QAnon și mai ales pe cea privind rolul lui Watkins în această mișcare conspiraționistă.

Ron Watkins, un cetățean american, trăiește în prezent în Filipine, la o fermă de porci, alături de tatăl său Jim Watkins, fost administrator al forumului 8chan precursorul 8kun. Membri ai QAnon sunt acuzați că au incitat la violență și acte criminale pe rețelele sociale, iar FBI a spus că mișcarea reprezintă o amenințare teroristă internă.

Pentru cercetători, identitatea liderului informal al QAnon este oricum mai puțin importantă acum, într-un moment în care mișcarea s-a extins la nivel global și a ajuns să aibă o influență importantă asupra societății, în special în SUA, în context politic, dar și în cel al pandemiei COVID.

„Dovada definitivă (privind identitatea lui Q) lipsește încă”, a observat Rita Katz, directoare executivă a SITE, o organizație care monitorizează extremismul online. „Dar chiar dacă este vorba despre Ron Watkins, mișcarea a crescut dincolo de o singură persoană. Este acum un virus societal global care a devenit bază pentru orice, de la dezinformări antivaccin și teorii ale conspirației privind coronavirusul până la agende politice”, a spus ea, într-o declarație pentru Washington Post.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...