Elicopterul Ingenuity a zburat pentru a doua oară pe Marte, mai sus şi pentru mai mult timp

Elicopterul Ingenuity a zburat pentru a doua oară pe Marte, mai sus şi pentru mai mult timp

Ingenuity, micul elicopter trimis de NASA pe Marte, a reuşit joi cel de-al doilea zbor al său pe "Planeta Roşie", mai riscant decât primul, la câteva zile după ce a intrat în istorie devenind primul vehicul motorizat care a reuşit să decoleze pe o altă planetă, au anunţat reprezentanţii Agenţiei spaţiale americane, citaţi de AFP.

Cel de-al doilea zbor a durat 51,9 secunde - fiind mai îndelungat decât cel de luni, care a avut o durată de 39,1 secunde - şi a constat în depăşirea "mai multor provocări noi" în raport cu primul, "mai ales prin atingerea unei altitudini maximale mai mari, unei durate mai îndelungate şi realizarea unor mişcări laterale", au dezvăluit specialiştii de la NASA într-un comunicat.

Ingenuity a decolat la ora 09:33 GMT, s-a ridicat în aer până la o înălţime de cinci metri - în timpul primului zbor s-a înălţat până la trei metri - şi a efectuat pentru prima dată o mişcare laterală, îndeplinind astfel două dintre obiectivele ambiţioase ale inginerilor americani.

"Pare simplu, dar există atât de multe necunoscute în ceea ce priveşte felul în care poate să zboare un elicopter pe Marte. De aceea ne aflăm aici, să găsim răspunsuri la aceste întrebări", a explicat Havard Grip, unul dintre "piloţii de la distanţă" ai mini-elicopterului.

Datele trimise pe Terra par să indice faptul că al doilea zbor al lui Ingenuity "a răspuns aşteptărilor", a declarat Bob Balaram, inginerul-şef al proiectului.

"Avem deja la activ două zboruri pe Marte, ceea ce înseamnă că vom avea încă multe lucruri de învăţat pe parcursul acestei luni alături de Ingenuity", a declarat el.

Alte zboruri sunt prevăzute, însă "durata de viaţă" a lui Ingenuity va fi "determinată de modul în care asolizează" de fiecare dată, a explicat Mimi Aung, şefa de proiect, afirmând totodată că doreşte să împingă "vehiculul până la limitele sale".

Experimentul Ingenuity se va opri indiferent de rezultate peste aproximativ o lună, pentru a-i permite roverului Perseverance, la bordul căruia mini-elicopterul a ajuns pe Marte, să se dedice misiunii sale principale: căutarea urmelor care ar putea să ateste prezenţa unor forme străvechi de viaţă pe "Planeta Roşie". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale