„Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

„Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

Cei mai importanţi oficiali de securitate ai lui Vladimir Putin înţeleg că războiul din Ucraina este "pierdut" şi că o lovitură de stat este acum o posibilitate realistă, a prezis analistul bulgar Hristo Grozev, citat de Daily Mail .

Grozev, expert în spaţiul Rusia, este de părere că elitele GRU şi FSB sunt cele mai susceptibile de a încerca să-l răstoarne pe Putin, deoarece cunosc adevărul despre ceea ce se întâmplă pe teren.

Potrivit acestuia, membrii acestor elite caută deja modalităţi de a-şi muta banii şi familiile în afara ţării în aşteptarea căderii lui Putin.

Vorbind la Radio Liberty despre ceea ce ar putea declanşa lovitura de stat, Grozev a spus că momentul ar putea veni dacă sau când Putin le ordonă generalilor săi să efectueze un atac nuclear.

"Dacă Putin decide să dea ordinul de a folosi arme nucleare, el trebuie să fie sigur că toţi cei de pe lanţ vor executa acest ordin. Dacă cineva nu se conformează, atunci acesta va fi un semnal de nesubordonare. Şi poate chiar moartea fizică a lui Putin. Până când nu va fi sigur că toată lumea se va conforma, nu va da acest ordin", a spus el.

Grozev crede că temeri similare îl împiedică pe Putin să dea ordinul de mobilizare generală a forţelor armate şi a populaţiei ruse. Un astfel de ordin i-ar permite să crească masiv numărul trupelor în Ucraina, poate schimbând cursul războiului în favoarea sa.

Dar ordinul ar provoca, de asemenea, o "explozie socială" în rândul ruşilor obişnuiţi, susţine Grozev, deoarece ar însemna să se recunoască faptul că "operaţiunea militară specială" - pe care până acum Putin a prezentat-o ca un succes răsunător - a eşuat.

Fără a recurge la arme nucleare sau la o mobilizare generală, Rusia nu are aproape nicio şansă de a câştiga războiul, susţine bulgarul.

"Elita de securitate înţelege acest lucru şi de aceea este cel mai probabil că ea să încerce să-şi răstoarne liderul", a adăugat el.

Grozev a mai spus că zborurile Ministerului Apărării către un presupus buncăr de comandă şi control de lângă Ufa - la 725 de mile est de Moscova - s-au redus de la începutul războiului.

"Aceste zboruri pentru elită, pe care le-am înregistrat în urmă cu o lună, nu mai sunt acum atât de intense", a afirmat el.

Grozev a declarat că persoanele de rang înalt din FSB - principala agenţie de securitate internă a Rusiei - şi din cadrul direcţiei de informaţii militare GRU se pregătesc pentru viaţa de după Putin.

"Partea intelectuală a GRU", cei cu "informaţii complete" înţeleg în ce mocirlă se află Putin. Şi, de asemenea, elita FSB, care cunoaşte numărul specific de victime în rândul trupelor ruse şi înţelege că mamele, soţiile, surorile soldaţilor ruşi morţi sau dispăruţi nu încetează să pună întrebări. Ei ştiu că această situaţie va scăpa în cele din urmă de sub control.

Acestea sunt acele părţi ale forţelor de securitate care cunosc pericolele pentru regim şi ei înşişi îşi pregătesc acum viitorul. Unii dintre ei caută o oportunitate de a-şi scoate familiile din Rusia, toţi caută modalităţi de a transfera banii acumulaţi (bani din corupţie în multe cazuri) în dolari şi euro.

"Este deja un fel de trădare din partea acestor oameni, pentru că ei nu urmează ordinele ideologice ale Kremlinului, ci se pregătesc pentru o realitate alternativă", a explicat Hristo Grozev.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa