Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea la Trump, a pledat vinovat pentru acuzația de lobby ilegal în favoarea unui client străin. El poate fi condamnat la 5 ani de închisoare

Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea la Trump, a pledat vinovat pentru acuzația de lobby ilegal în favoarea unui client străin. El poate fi condamnat la 5 ani de închisoare

Elliott Broidy, fostul fundraiser pentru campania lui Donald Trump și cel care l-a invitat în ianuarie 2017 pe Liviu Dragnea la ceremonia de învestire a președintelui Donald Trump, a pledat vinovat la acuzația că ar fi luat ilegal bani ca să facă lobby pentru ca administrația Trump să renunțe la investigarea unui scandal de fraudă în centrul căruia se află fondul public de investiții din Malaezia, transmite publicația americană  McClatchy .

Elliott Broidy este cunoscut în România după ce l-a invitat în ianuarie 2017 pe liderul PSD, Liviu Dragnea, la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump. La câteva luni după acest episod, compania sa activă în zona contractelor militare, Circinus, și-a deschis o filială în România. La 1 februarie 2018, Circinus a semnat un acord cu Romarm. G4Media.ro a scris pe larg despre conexiunile lui Broidy în România cu omul de afaceri Cristian Burci și interesele acestora în obținerea unor importante contracte militare. Reprezentanții lui Broidy au amenințat G4Media.ro cu un proces din cauza articolelor care arătau activitățile acestuia în România.

El poate primi o pedeapsă maximă de cinci ani în închisoare și o amendă de 250.000 de dolari. El a plătit cei 6,6 milioane de dolari primiți pentru serviciile ilegale de lobby, potrivit sursei citate.

Jho Low, acuzat că a delapidat fondul malaezian, i-a plătit inițial lui Broidy 6 milioane de dolari pentru lobby pe lângă Departamentul de Justiție și i-a promis încă 75 de milioane de dolari dacă reușea să stopeze investigația, se arată în documentele procurorilor. Broidy a încercat în repetate rânduri să aranjeze o partidă de golf între președintele Trump și premierul Malaeziei, pentru a rezolva problema, dar șeful statului american a refuzat, transmite Bloomberg.

Un fost angajat al Departamentului pentru Justiție, George Higginbotham, a recunoscut că a mințit mai multe bănci din SUA în legătură cu originea a zeci de milioane de dolari trimiși din conturile din Malaezia ale lui Jho Low, acuzat că a delapidat fondul malaezian.

Broidy a fost în centrul mai multor scandaluri în ultimii ani. În aprilie 2018, el a demisionat din poziția de adjunct al Comitetului Republican Național după ce Wall Street Journal a dezvăluit că Broidy a acceptat să plătească 1, 6 milioane de dolari unui fost model Playboy pe care a lăsat-o însărcinată.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa