Elon Musk transferă parțial controlul asupra rețelei de internet Starlink către armata SUA. Ce înseamnă asta pentru Ucraina

Elon Musk transferă parțial controlul asupra rețelei de internet Starlink către armata SUA. Ce înseamnă asta pentru Ucraina

Miliardarul american Elon Musk a fost de acord să vândă o parte din activele Starlink către Departamentul Apărării al SUA, sustrăgându-se astfel de la luarea deciziilor cu privire la accesul Ucrainei la serviciul de internet prin satelit, a declarat biograful lui Musk, Walter Isaacson, pentru The Washington Post. pe 13 septembrie.

Ucrainenii folosesc sistemul Starlink pentru a-și apăra țara de invadatorii ruși FOTO Profimedia

„Ceea ce a făcut el, cred că este decizia corectă, a decis să vândă și să dea controlul total asupra unei anumite cantități de echipamente și servicii Starlink armatei americane, astfel încât să nu mai controleze termenii de utilizare”, a spus Isaacson.

El a mai sugerat că armata ucraineană are doar acces limitat la conectivitatea Starlink în estul Ucrainei, lângă Crimeea.

Musk a discutat cu consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan și cu generalul armatei americane Mark Milley, după care a transferat o parte din echipamentele și serviciile de internet prin satelit Starlink sub controlul Pentagonului, scrie „The Washington Post“.

În timpul atacului de miercuri asupra portului Sevastopol Starlink din nou nu a funcționat

În noaptea de miercuri, 13 septembrie, în timpul atacului asupra portului Sevastopol din Crimeea ocupată, a avut loc o defecțiune pe scară largă a Starlink, scrie DOU citând la analiștii NetBlocks.

Un grafic al conexiunii la rețea din septembrie a arătat că această defecțiune a fost cea mai gravă dintre cele care au avut loc de la începutul lunii. Calitatea semnalului a scăzut aproape la zero.

SpaceX, compania spațială privată fondată de miliardarul Elon Musk, se confruntă cu critici din partea legislatorilor americani pentru rolul jucat în escaladarea conflictului dintre Ucraina și Rusia. Senatoarea Elizabeth Warren, o democrată din Massachusetts, a cerut o anchetă asupra SpaceX după ce Musk a dezvăluit că a respins o cerere urgentă a autorităților ucrainene de a activa rețeaua de sateliți Starlink deasupra coastei Crimeei, unde Rusia desfășurase o importantă forță navală.

Elon Musk respinge teoria „trădării” intereselor americane după ce le-a ordonat anul trecut inginerilor săi să închidă reţeaua de sateliţi de comunicaţii Starlink pentru a opri un atac ucrainean asupra flotei ruse de la Marea Neagră.

Precedentul incident

Potrivit cărţii autobiografice a lui Musk semnată de scriitorul Walter Isaacson, decizia de a opri sateliții care ar fi permis atacul ucrainean a fost motivată de o puternică teamă a miliardarului că Rusia ar fi răspuns cu arme nucleare unui atac ucrainean asupra Crimeei, teamă rezultată în urma discuţiilor lui Musk cu înalţi oficiali ruşi.

Astfel, în timp ce drone subacvatice ucrainene echipate cu explozivi se apropiau de flota rusă, acestea „au pierdut conectivitatea şi au eşuat pe ţărm fără să producă pagube“, în urma ordinului generat de teama lui Musk asupra unui „mini Pearl Harbour“, se arată în carte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat