Elveția va aloca 1,3 miliarde franci pentru a ajuta statele membre UE din Europa Centrală și de Est

Elveția va aloca 1,3 miliarde franci pentru a ajuta statele membre UE din Europa Centrală și de Est

Guvernul elvețian a anunțat, joi, că a acceptat să deblocheze suma de 1,3 miliarde franci (1,2 miliarde euro) pentru a continua să ajute, așa cum a făcut și în ultimii zece ani, statele membre UE din Europa Centrală și de Est, informează AFP.

Această contribuție autonomă, asupra căreia trebuie să se pronunțe și Parlamentul Elveției, "este destinată reducerii decalajelor economice și sociale în Europa, un lucru care este în interesul economic și politic al Elveției", a explicat Guvernul elvețian într-un comunicat.

Anunțul a fost făcut de președintele Elveției, Doris Leuthard, cu ocazia unei vizite la Berna a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "Elveția demonstrează că este un partener de încredere", a declarat responsabilul european.

Începând din 2007, în cadrul contribuției la lărgirea UE, Elveția, țară care nu este membră a Uniunii Europene dar face parte din Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS ), a susținut financiar un mare număr de proiecte care au vizat reducerea disparităților economice și sociale în țările din Europa Centrală și de Est care au aderat la UE în 2004, 2007 (România și Bulgaria) și 2013 cu o sumă totală de 1,3 miliarde franci elvețieni (1,2 miliarde euro).

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Răsturnare de situație? / Cine tremură în PSD? Fostul director de pe Otopeni, arestat pentru că ar fi cerut mită de 22,4 milioane de euro, era doar inte…

2 Cîrstea, interviu savuros în limba engleză: Sorana, veselă, relaxată, l-a fermecat pe reporterul american VIDEO

3 Grindeanu a dispărut? / Fibrilații la Ministerul Transporturilor după operațiunea DNA de la Aeroportul Otopeni!

4 Pensie specială de aproximativ 12.000 de lei pentru miliardarul-colonel Ion Țiriac

5 Vremea o ia razna din nou. După ninsori și viscol, se încălzește spectaculos. Cât cresc temperaturile