Emmanuel Macron este învestit duminică președinte al Franței

Emmanuel Macron este învestit duminică președinte al Franței

Emmanuel Macron urmează să fie învestit duminică președinte al Franței, la o săptămână după victoria sa decisivă împotriva contracandidatei de extremă-dreapta Marine Le Pen, președinta Frontului Național, relatează DPA.

În vârstă de 39 de ani, Macron va deveni cel mai tânăr președinte francez din istorie. El va prelua mandatul de la președintele în exercițiu Francois Hollande, în cadrul unei ceremonii la Palatul Elysee din Paris care va include și 21 de salve.

După ce vor avea o discuție privată, Hollande va părăsi Palatul Elysee, iar Macron va depune jurământul. El va deveni totodată comandantul suprem al forțelor armate ale Franței și va primi de asemenea codurile la armele nucleare ale țării.

El va fi apoi condus cu mașina pe bulevardul Champs-Élysées până la Arcul de Triumf.

Este de așteptat ca el să numească un premier cel târziu până luni.

Proeuropean angajat, Macron își va evidenția sprijinul pentru o alianță puternică cu Germania printr-o vizită pe care o va face încă de luni la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul Angela Merkel.

Macron și-a fondat partidul său centru, En Marche!, abia anul trecut, astfel că victoria sa marchează o ruptură față de tradiție. Toți președinții din ultimele decenii au provenit fie din rândul socialiștilor, fie din rândul conservatorilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...