Epavă din secolul al II-lea e.n, descoperită în Marea Neagră

Epavă din secolul al II-lea e.n, descoperită în Marea Neagră

Epava unei nave datând din secolul al II-lea a fost descoperită, miercuri, în Marea Neagră, de către reprezentanți ai 'Societății de arheologie subacvatică' din Bavaria (Bavarian Society for Underwaterarchaelogy - BSfU), Germania, care doresc să sprijine autoritățile tulcene pentru a înființa primul centru de cercetări arheologice subacvatice din România. 

'Estimarea noastră este că nava descoperită ieri (miercuri, n. red.) datează din secolul al II-lea după Hristos. (...) Am prelevat o parte dintr-o coastă, care a fost trasă de un trailer pentru o datare cât mai strânsă', a declarat, joi, în timpul unei conferințe de presă, președintele BSfU, Tobias Pflederer.

În epava descoperită de scafandrii autorizați UNESCO ai BSfU au fost găsite mai multe amfore care urmează să fie, de asemenea, datate.

'Suntem aici de sâmbăta trecută și cred că este cea mai importantă epavă descoperită până acum, pentru că este intactă', a mai spus Pflederer.

BSfU a încheiat anul acesta un protocol de colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) 'Gavrilă Simion' din Tulcea, actul stând la baza unei cereri de finanțare depusă pentru accesarea a 2 milioane de euro în vederea înființării unui centru de cercetări arheologice subacvatice.

'Am depus deja cererea de prefinanțare pe mecanismul Investiții Teritorial Integrate — Delta Dunării, iar proiectul are în vedere toată zona costieră a Mării Negre și Delta Dunării. Vrem să înființăm la Tulcea primul centru de cercetări arheologice subacvatice, primul de acest gen din România', a declarat George Nuțu, reprezentantul ICEM 'Gavrilă Simion'.

Reprezentanții BSfU și cei ai instituției tulcene colaborează de anul trecut, până în prezent făcând studii atât în complexul Razim-Sinoe, în zona cetății Argamum, a insulei Bisericuța, cât și pe Dunăre, în zona cetății Noviodunum.

BSfU s-a înființat în anul 1984, numără 70 de membri, iar printre atribuțiile societății se numără inclusiv monitorizarea siturilor UNESCO subacvatice.

Primele intenții de realizare a unor cercetări arheologice subacvatice din județul Tulcea au fost făcute publice în urmă cu aproape nouă ani, fosta conducere a ICEM 'Gavrilă Simion' anunțând un parteneriat cu Universitatea din Iași, România.

'În nordul Dobrogei nu s-a făcut nici o cercetare arheologică subacvatică. Deși, în zona gurilor de la Portița, la câțiva kilometri de cetatea Argamum, marea aruncă pe mal amfore și ceramică grecească arhaică până la amfore medievale și există deja oameni specializați în recuperare. Este clar că acolo există o zonă cu multe epave pe care trebuie să le identificăm și exploatăm științific împreună', declara în anul 2007, fostul director al ICEM, Florin Topoleanu.

Delta Dunării, care include și o parte din zona costieră a Mării Negre, este în patrimoniul mondial UNESCO din anul 1991, fiind considerată una dintre cele mai bine conservate delte din Europa.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...